Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

"Najzdrowsza przyprawa świata". Warto mieć ją w kuchni

7
Podziel się:

Poprawia krążenie, przyspiesza trawienie, wzmacnia serce, ale to nie wszystkie właściwości prozdrowotne, które ma do zaoferowania galgant. Nie bez powodu roślina ta jest nazywana najzdrowszą przyprawą na świecie lub korzeniem życia. Dlaczego warto ją mieć w swojej kuchni i domowej apteczce?

"Najzdrowsza przyprawa świata". Warto mieć ją w kuchni
Galgant pomaga przywrócić silną odporność, a także działa łagodząco przy skurczach jelit i żołądka (ICC via Getty Images, Everyday better to do everything)

Galgant jest rośliną spokrewnioną z imbirem. Ma bardzo charakterystyczny aromat, ostry, lekko gorzkawy smak i jest wprost uwielbiany przez miłośników zdrowej kuchni świętej Hildegardy.

Doskonale pasuje do dań kuchni tajskiej. W Europie ta roślina ma długą historię, a jej właściwości były wykorzystywane już w średniowieczu. Wówczas była traktowana jako naturalny afrodyzjak.

Dziś galgant można kupić zarówno w postaci korzenia, jak i suplementów diety, proszku, przyprawy. Warto to zrobić, gdyż olejki eteryczne, które znajdziemy w tej roślinie wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, chronią nasze jelita przed wirusami, dbając o ich prawidłową mikroflorę.

W medycynie ludowej galgant wykorzystywany jest przy leczeniu gorączki, bólach kręgosłupa czy wspomagająco w celu poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Uważa się, że pomaga przywrócić silną odporność, a także działa łagodząco przy skurczach jelit i żołądka.

Co ciekawe może być pomocny także w przypadku osób zmagających się z nieświeżym oddechem. Należy jednak pamiętać, że galgant pobudza wydzielanie soków żołądkowych, więc nie powinny po niego sięgać pacjenci z wrzodami żołądka. W nadmiarze może mieć też działanie halucynogenne.

Przed włączeniem tej cennej rośliny do naszego codziennego jadłospisu warto skonsultować się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
root
miesiąc temu
wiekszosc bab mysli zdrowotne wlasciwosci korzeni i rodzaje korzeni, one wola meskie korzenie ktore wrecz prowadza do ulomnosci zycia:(
Zoska
miesiąc temu
Ale czy ktos napisz ile chemi sypia w indiadiach i china zeby uzyskac wysokie plony Wydaje mi sie ze ludzie powini zlozyc sie po pare zl i wyslac do badania
Grhft
miesiąc temu
Kierownik warzywniaka Kamil SS co jakiś czas kasuje wszystkie komentarze, więc się nie wysilajcie z komentowaniem.
heh
miesiąc temu
Kierownik warzywniaka Kamil S.S. prowadzi tu kącik uwielbienia dla potraw roślinnych,ba krytyczne komentarze kasuje. Ostatnio to wszystkie komentarze kasuje. Maniak? Roślinki halucynogenne zaszkodziły? Za dużo roślin?
izabela
miesiąc temu
"Prawdziwa cnota krytyki się nie boi". Skoro komentarze, szczególnie w przypadku artykułów tego Autora, są usuwane,to musi być coś na rzeczy. Wobec powyższego nie warto komentować. Bez komentarzy sytuacja może być kompromitująca,jeśli pozostanie wyłącznie reklama mojego "ulubionego"specyfiku. Z wyrazami szacunku.
Żonka
miesiąc temu
Co to jest galgant? Nasze babcie używały na jelita kopru włoskiego,kolendry,majeranku,naparu z pokrzywy a tu taki wynalazek
heh
miesiąc temu
Wszystkie komentarze wykasowali, ale komentarz z reklamą zostawili. PRZYPADEK?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić