"Najzdrowsza przyprawa świata". Warto mieć ją w kuchni
Poprawia krążenie, przyspiesza trawienie, wzmacnia serce, ale to nie wszystkie właściwości prozdrowotne, które ma do zaoferowania galgant. Nie bez powodu roślina ta jest nazywana najzdrowszą przyprawą na świecie lub korzeniem życia. Dlaczego warto ją mieć w swojej kuchni i domowej apteczce?
Galgant jest rośliną spokrewnioną z imbirem. Ma bardzo charakterystyczny aromat, ostry, lekko gorzkawy smak i jest wprost uwielbiany przez miłośników zdrowej kuchni świętej Hildegardy.
Doskonale pasuje do dań kuchni tajskiej. W Europie ta roślina ma długą historię, a jej właściwości były wykorzystywane już w średniowieczu. Wówczas była traktowana jako naturalny afrodyzjak.
Dziś galgant można kupić zarówno w postaci korzenia, jak i suplementów diety, proszku, przyprawy. Warto to zrobić, gdyż olejki eteryczne, które znajdziemy w tej roślinie wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, chronią nasze jelita przed wirusami, dbając o ich prawidłową mikroflorę.
W medycynie ludowej galgant wykorzystywany jest przy leczeniu gorączki, bólach kręgosłupa czy wspomagająco w celu poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Uważa się, że pomaga przywrócić silną odporność, a także działa łagodząco przy skurczach jelit i żołądka.
Co ciekawe może być pomocny także w przypadku osób zmagających się z nieświeżym oddechem. Należy jednak pamiętać, że galgant pobudza wydzielanie soków żołądkowych, więc nie powinny po niego sięgać pacjenci z wrzodami żołądka. W nadmiarze może mieć też działanie halucynogenne.
Przed włączeniem tej cennej rośliny do naszego codziennego jadłospisu warto skonsultować się z lekarzem.