Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Upośledza odporność, prowadzi do zawału serca. Lepiej szybko wyrzuć z diety

47
Podziel się:

Podczas sezonu jesienno-zimowego szczególnie powinniśmy chronić organizm przed grypą i przeziębieniem. Jak się okazuje, niektóre produkty spożywcze mogą znacznie obniżyć odporność. Dowiedz się, jakie nawyki żywieniowe osłabiają nasz układ immunologiczny.

Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność
Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność

W pierwszym i zarazem najważniejszym posiłku w ciągu dnia nie powinno znajdować się zbyt dużo cukru. Jego nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego na śniadanie lepiej nie jeść ciastek, gofrów, słodkich płatków zbożowych, naleśników z dżemem lub syropem, a także nie pić napojów o dużej zawartości cukru.

Lekarze i dietetycy z całego świata ostrzegają, że zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie działa negatywnie na białe krwinki, mające za zadanie dbać o prawidłową pracę układu immunologicznego. Poza tym wysokie spożycie cukru na dłuższą metę prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Unikając nadmiaru cukru, nie musimy jednocześnie rezygnować z naturalnych cukrów obecnych w sokach owocowych. O poranku warto sięgnąć m.in. po świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy grejpfruta, który podnosi odporność i pomaga pozbyć się stanów zapalnych.

Przygotowując śniadanie, warto również zadbać, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości białka i witaminy D. Są one bardzo istotne dla naszego układu odpornościowego. Sporo tych cennych elementów znajdziemy w takich produktach jak jajka, twaróg, mleko, płatki owsiane i łosoś.

Dania typu fast food także nie powinny być spożywane na śniadanie. Najlepszym wyjściem, jeżeli tego rodzaju żywność na stałe zniknie z naszego jadłospisu, ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Regularne sięganie po te smaczne i szybkie przekąski, nie tylko osłabia naszą odporność, ale wpływa również na wzrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do nadciśnienia, zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(47)
Lek
7 miesięcy temu
Mam 73 lata i 23 zdrowe zęby. Nie przepadałam za słodyczami,herbaty, kawy nie słodzę Od niemal 50 lat, coca-cola to dla mnie nie do wypicia,dużo owoców,warzyw i byłam mięsożerna... Jesteśmy tym co jemy. Jednak dla niektórych to wyrzeczenia Ale mnie to przychodziło naturalnie bo takie smaki lubilam
Rowerownia
8 miesięcy temu
To zadziwiające, że jak pojawi się mądry i wartościowy artykuł, to niedouczeni mądrasie wypisują takie głupoty. NIe wiedzą za wiele o odżywianiu i zdrowiu ale uznają za właściwe zabrać głos i wtrącić swoje trzy grosze. To zapewne wpływ reklam i niewłaściwego nauczania w szkole albo zbyt ograniczonego
Kolibra00
8 miesięcy temu
Czytając te komentarze widać że większość nie ma pojęcia o cukrze czy żywieniu. Cukier choć jest słodki tak na prawdę jest silnie produktem zakwaszającym organizm i sprzyja rozwojowi nowotworom cukrzycy itp.I jest niestety to prawda dotyczy się to również śmieciowego jedzenia.O tych rzeczach wiadomo już od dawna.
Mis
8 miesięcy temu
Zamiast pisać wypociny to pojechalibyscie na Polska granicę i pomogli naszym żołnierza wasze tyłki bronić
Naleśnik
8 miesięcy temu
Najskuteczniej, układ immunologiczny osłabia szczepionka przeciw covid, dlatego zaszczepieńcy tak lecą do Św. Piotra, jak muchy. A już na pewno nie są to naleśniki z dżemem...
Nick
8 miesięcy temu
Najważniejszy posiłek dnia to reklama płatków kellogs
Grzes
8 miesięcy temu
Kolejny idiotyczny artykuł Skad tych pseudo dziennikarzyny biora
Ha...
8 miesięcy temu
hahahaha....bzdura!
Toksyczny łos...
8 miesięcy temu
Łosoś 😂🤣 wszystko w temacie.
Kubuś
8 miesięcy temu
Cukrzyca - słodzik konserwanty i inne chemikalia splemnty dyjety one nieszkodzom.
Wandrzej
8 miesięcy temu
Nie prawda ja migdy nie jadłam duzo odyczy i cukru albo wcale jestem szczupła i mam cukrzycę. DLACZEGO
Gość
8 miesięcy temu
To oczywiste że cukier szkodzi ,więc dlaczego jest w produktach i w sprzedaży, w postaci wypieków,lodów, cukierków??itp.
Ooo
8 miesięcy temu
Śniadanie wcale nie jest najważniejszym posiłkiem dnia.Jest to amerykański slogan reklamowy z dawnych lat reklamujący płatki.Tak się ten slogan utarł że ludzie zaczęli to powtarzać i wierzyć.Zadne badania nigdy tego nie potwierdziły.
Warszawianka
8 miesięcy temu
Nie dosc, ze glupi artykul, to jeszcze komentarze sa usuwane. A pisalam tylko o tym, ze w Italii wszyscy jedza sniadanie na slodko i Wlosi naleza do najzdrowszych nacji. Czyzby autorowi tych wypocin nie spodobaly sie....fakty?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić