Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Upośledza odporność, prowadzi do zawału serca. Lepiej szybko wyrzuć z diety

145

Podczas sezonu jesienno-zimowego szczególnie powinniśmy chronić organizm przed grypą i przeziębieniem. Jak się okazuje, niektóre produkty spożywcze mogą znacznie obniżyć odporność. Dowiedz się, jakie nawyki żywieniowe osłabiają nasz układ immunologiczny.

Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność
Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność

W pierwszym i zarazem najważniejszym posiłku w ciągu dnia nie powinno znajdować się zbyt dużo cukru. Jego nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego na śniadanie lepiej nie jeść ciastek, gofrów, słodkich płatków zbożowych, naleśników z dżemem lub syropem, a także nie pić napojów o dużej zawartości cukru.

Lekarze i dietetycy z całego świata ostrzegają, że zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie działa negatywnie na białe krwinki, mające za zadanie dbać o prawidłową pracę układu immunologicznego. Poza tym wysokie spożycie cukru na dłuższą metę prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Unikając nadmiaru cukru, nie musimy jednocześnie rezygnować z naturalnych cukrów obecnych w sokach owocowych. O poranku warto sięgnąć m.in. po świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy grejpfruta, który podnosi odporność i pomaga pozbyć się stanów zapalnych.

Przygotowując śniadanie, warto również zadbać, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości białka i witaminy D. Są one bardzo istotne dla naszego układu odpornościowego. Sporo tych cennych elementów znajdziemy w takich produktach jak jajka, twaróg, mleko, płatki owsiane i łosoś.

Dania typu fast food także nie powinny być spożywane na śniadanie. Najlepszym wyjściem, jeżeli tego rodzaju żywność na stałe zniknie z naszego jadłospisu, ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Regularne sięganie po te smaczne i szybkie przekąski, nie tylko osłabia naszą odporność, ale wpływa również na wzrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do nadciśnienia, zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szok w świecie sportu. Tyson Fury kończy karierę
Horror w Afryce. Wojsko się pomyliło, zginęło 20 cywilów
2 tysiące za godzinę. Oto co robią bogacze w Los Angeles
Zamieszanie z Netanjahu w Polsce. Ambasada Palestyny komentuje
Trzaskowski o Adamowiczu: "To nienawiść go zabiła"
Włącz ten produkt do diety. Oczyszcza jelita i wspomaga przemianę materii
Jak często prać ręczniki? Niektórzy robią to raz w roku
Przykręć to do grzejnika, a nie będziesz przepłacać za ogrzewanie
Kolejne ostrzeżenia dla Los Angeles. Zapowiadają ponownie silny wiatr
Polak pobił rekord Guinnessa. Tylko zobacz, co zrobił
Żyje tam 36 osób. Dziś obchodzą Nowy Rok
Przechowujesz w ten sposób jedzenie w lodówce? Szybko będzie do wyrzucenia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić