Wyniszcza powoli. Oto, znak, że cukier ''wystrzelił'' za wysoko
Zbyt wysokie stężenie cukru w rezultacie prowadzi do rozwoju cukrzycy, uszkodzeń nerek, serca narządu wzroku i naczyń krwionośnych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że cierpi na hiperglikemię. Dowiedz się, jakie objawy powinny cię skłonić do zbadania poziomu glukozy.
Częste uczucie zmęczenia
Na przewlekłe zmęczenie bardzo często skarżą się osoby ze zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. Nadmiar cukru powoduje, że organizm nie jest w stanie przerobić go na glukozę, która jest źródłem siły i niezbędnej do działania energii. Niedobór glukozy w komórkach powoduje częste uczucie senności i zmęczenia, a także problemy z koncentracją i zapamiętywaniem ważnych informacji.
Czytaj także: Zwiększa ryzyko chorób jelit. Omijaj z daleka
Zaburzenia nastroju
Obniżenie nastroju, nieuzasadnione uczucie lęku, apatia i obniżone libido to objawy wielu schorzeń, w tym hiperglikemii. Jeśli tego rodzaju dolegliwości towarzyszą nam przez dłuższy czas, a przy tym brak nam jakiejkolwiek motywacji do realizowania codziennych celów, to powinniśmy udać się do specjalisty i wykonać odpowiednie badania.
Zmiana masy ciała
Spadek wagi niezwiązany ze zmianą diety i wzmożoną aktywnością fizyczną może być symptomem cukrzycy typu 1. Objaw ten jest związany ze zbyt niskim poziomem insuliny. Zbyt duża ilość glukozy i deficyt insuliny w organizmie przyczyniają się do zaburzeń procesów metabolicznych. W sytuacji, gdy dostęp do energii jest utrudniony, organizm jest zmuszony do pobierania jej z białek mięśni i tłuszczów.
Przy cukrzycy typu 2 utarta kilogramów jest związana z bardzo wysokim poziomem glukozy. W tym przypadku trzustka ma problemy z wytwarzaniem odpowiedniej ilości insuliny. U chorych można zaobserwować również wzrost wagi. Odkładanie się tłuszczu jest spowodowane nadmiarem insuliny, który znacznie pobudza apetyt.
Osłabiona odporność
Zbyt wysokie stężenie cukru może zaburzyć prawidłową pracę układu immunologicznego nawet o 50 proc. Obniżona odporność na grypę i przeziębienie jest często spowodowana nadmiarem fruktozy, glukozy czy sacharozy. Substancje te utrudniają białym krwinkom pochłanianie oraz niszczenie obcych i zarazem szkodliwych mikroorganizmów.