W połączeniu z czosnkiem wyniszcza wątrobę. Polacy stosują go na potęgę

238

Czosnek jest bardzo zdrowy, pomaga obniżyć cholesterol, świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i innych infekcjach jako naturalne wspomaganie leczenia. Liczne badania wykazały, że większość osób może bez obaw jeść czosnek. Są jednak sytuacje, kiedy zażywanie tego naturalnego antybiotyku jest nie wskazane.

Czosnku nie wolno łączyć z paracetamolem
Czosnku nie wolno łączyć z paracetamolem (Getty Images)

Czosnek poza cennymi witaminami (A, B1, B2, C i PP) i składnikami mineralnymi (potas, wapń, magnez)
, zawiera również allicynę, która posiada silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Ta substancja uaktywnia się podczas krojenia lub rozgniatania ząbków czosnku.

Przy grypie i przeziębieniach niekiedy wspomagamy się czosnkiem, ale także stosujemy preparaty zawierające paracetamol. Ten związek chemiczny wchodzi w niebezpieczną interakcję z allicyną, co może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Dlatego podczas stosowanie leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych na bazie paracetamolu, nie powinno się jeść czosnku.

Stosując leki zawierające kwas acetylosalicylowy np. aspirynę lub leki przeciwzakrzepowe, również nie należy spożywać czosnku ponieważ ta roślina zmniejsza krzepliwość krwi.

Osobom chorym na cukrzycę nie zaleca się regularnego spożywania dużej ilości czosnku. Częste jedzenie tego warzywa powoduje lekkie obniżenie stężenia cukru we krwi. Połączenie leków przeciwcukrzycowych i znacznej ilości czosnku może powodować zbyt silny spadek poziomu cukru. W niektórych przypadkach może to doprowadzić do niedocukrzenia organizmu czyli hipoglikemii. To powikłanie cukrzycowe powoduje m.in. zawroty głowy, wymioty, osłabienie organizmu, nerwowość i zaburzenia widzenia.

Unikać czosnku powinny także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem krwi. Jedzenie tej rośliny może spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia, co może skończyć się utratą przytomności. Podobnie jest z ludźmi skarżącymi się na nadciśnienie tętnicze, którzy na co dzień przyjmują Lizynopryl. Ten medykament może wchodzić w interakcję z substancjami zawartymi w czosnku i spowodować gwałtowny spadek ciśnienia.

Jeżeli ktoś cierpi na nadwrażliwość układu pokarmowego, również nie powinien używać ostrych przypraw, w tym czosnku. Czosnek w dużych ilościach może podrażniać śluzówkę żołądka i wywoływać boleści w przełyku. Łączenie leków na problemy żołądkowo-jelitowe z czosnkiem także nie wpłynie pozytywnie na układ pokarmowy i może nasilać dolegliwości z nim związane.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić