W połączeniu z czosnkiem wyniszcza wątrobę. Polacy stosują go na potęgę

Czosnek jest bardzo zdrowy, pomaga obniżyć cholesterol, świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i innych infekcjach jako naturalne wspomaganie leczenia. Liczne badania wykazały, że większość osób może bez obaw jeść czosnek. Są jednak sytuacje, kiedy zażywanie tego naturalnego antybiotyku jest nie wskazane.

Czosnku nie wolno łączyć z paracetamolem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czosnek poza cennymi witaminami (A, B1, B2, C i PP) i składnikami mineralnymi (potas, wapń, magnez)
, zawiera również allicynę, która posiada silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Ta substancja uaktywnia się podczas krojenia lub rozgniatania ząbków czosnku.

Przy grypie i przeziębieniach niekiedy wspomagamy się czosnkiem, ale także stosujemy preparaty zawierające paracetamol. Ten związek chemiczny wchodzi w niebezpieczną interakcję z allicyną, co może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Dlatego podczas stosowanie leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych na bazie paracetamolu, nie powinno się jeść czosnku.

Stosując leki zawierające kwas acetylosalicylowy np. aspirynę lub leki przeciwzakrzepowe, również nie należy spożywać czosnku ponieważ ta roślina zmniejsza krzepliwość krwi.

Osobom chorym na cukrzycę nie zaleca się regularnego spożywania dużej ilości czosnku. Częste jedzenie tego warzywa powoduje lekkie obniżenie stężenia cukru we krwi. Połączenie leków przeciwcukrzycowych i znacznej ilości czosnku może powodować zbyt silny spadek poziomu cukru. W niektórych przypadkach może to doprowadzić do niedocukrzenia organizmu czyli hipoglikemii. To powikłanie cukrzycowe powoduje m.in. zawroty głowy, wymioty, osłabienie organizmu, nerwowość i zaburzenia widzenia.

Unikać czosnku powinny także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem krwi. Jedzenie tej rośliny może spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia, co może skończyć się utratą przytomności. Podobnie jest z ludźmi skarżącymi się na nadciśnienie tętnicze, którzy na co dzień przyjmują Lizynopryl. Ten medykament może wchodzić w interakcję z substancjami zawartymi w czosnku i spowodować gwałtowny spadek ciśnienia.

Jeżeli ktoś cierpi na nadwrażliwość układu pokarmowego, również nie powinien używać ostrych przypraw, w tym czosnku. Czosnek w dużych ilościach może podrażniać śluzówkę żołądka i wywoływać boleści w przełyku. Łączenie leków na problemy żołądkowo-jelitowe z czosnkiem także nie wpłynie pozytywnie na układ pokarmowy i może nasilać dolegliwości z nim związane.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?