Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów wewnętrznych i jeżeli nie pracuje prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Nadmierne spożywanie alkoholu, niewłaściwa dieta i niektóre leki mogą poważnie jej zaszkodzić. Jak się okazuje, spożywanie jednego z najzdrowszych warzyw również wpływa niekorzystnie na kondycję wątroby, ale tylko w określonym przypadku. Co to za produkt?

Osoby mające problemy z wątrobą powinny zrezygnować z jedzenia cebuliOsoby mające problemy z wątrobą powinny zrezygnować z jedzenia cebuli
Źródło zdjęć: © Getty Images | BryanSteffy

Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nadmierne ilości alkoholu, spożywane regularnie, stopniowo wyniszczają naszą wątrobę i przyczyniają się do alkoholowego stłuszczenia lub zapalenia wątroby czy marskości tego narządu. Palenie papierosów również wpływa niekorzystnie na kondycję wątroby. Dym tytoniowy nie tylko niszczy płuca, ale zwiększa też ryzyko raka wątroby, gardła i krtani.

W profilaktyce schorzeń atakujących wątrobę istotne znacznie ma także odpowiedni sposób odżywiania. W tym celu należy wyeliminować z codziennego menu lub ograniczyć do minimum pewne produkty spożywcze. Można do nich zaliczyć m.in.: produkty o dużej zawartości soli, tłuste i smażone potrawy, wysokoprzetworzoną żywność, słodycze, fast foody, napoje słodzone i dietetyczne napoje gazowane.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Jak się okazuje, do tej listy możemy dopisać cebulę. To popularne polskie warzywo jest powszechnie uznawane za naturalny antybiotyk. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, krzem, selen, magnez i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości cennych substancji wykazuje właściwości antybakteryjne, moczopędne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Niestety ten zdrowy produkt może zaszkodzić naszej wątrobie. Cebula pobudza funkcje układu pokarmowego i stymuluje wytwarzanie żółci, która jest produkowana w wątrobie. Nadmierna aktywność procesów trawiennych i nadmiar żółci może w rezultacie obciążyć ten ważny organ. Dlatego pacjenci z dolegliwościami układu pokarmowego, np. chorobami wątroby zdecydowanie powinni ograniczyć jedzenie cebuli.

Oczywiście, nie dotyczy to tych, którzy nie mają tego rodzaju problemów zdrowotnych. Każda zdrowa osoba powinna regularnie spożywać cebulę i w pełni korzystać z jej smakowych i prozdrowotnych walorów.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra