Kamil S. Sikora| 

Wątroba odzyska siłę. Oczyszcza z tłuszczu, toksyn, metali ciężkich

20

Wątroba jest największym i jednym z najważniejszych narządów organów w naszym organizmie, dlatego warto o nią codziennie dbać. Żeby ją wzmocnić i tym samym uniknąć rozwoju wielu poważnych schorzeń, warto raz na jakiś czas przeprowadzić kurację oczyszczającą. Oto prosty przepis na miksturę, która oczyści twoją wątrobę z toksyn.

Wątroba odzyska siłę. Oczyszcza z tłuszczu, toksyn, metali ciężkich
Jak oczyścić wątrobę z toksyn? (Licencjodawca, &#169 Getty Images)

Mikstura zawiera m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez, beta- karoten, błonnik pokarmowy, kwercetynę, kwas jabłkowy i przeciwutleniacze.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotny napój przygotowany na bazie soku z cytryny i jabłek oczyści naszą wątrobę, wspomagając tym samym jej prawidłową pracę. Poza tym domowy preparat chroni nasz organizm przed tworzeniem się kamieni nerkowych, usuwa z niego metale ciężkie, reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia proces przemiany materii i wymiata z jelit zalegające złogi.

Pomaga również obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu zapobiega zmianom miażdżycowym, zawałowi serca i udarów mózgu. Obecność antyoksydantów sprawia, że oczyszczający napój niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenie się organizmu i obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Włączając na stałe jabłkowy nektar i sok z cytryny do naszego codziennego jadłospisu, podniesiemy odporność na infekcje i szybciej pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Detoks wątroby w prosty sposób. Oto 6 sprawdzonych metod

Składniki napoju:

  • pół cytryny,
  • pół kilograma jabłek,
  • 500 ml wody.

Na początek należy dokładnie umyć jabłka i pokroić je w ćwiartki. Z owoców nie pozbywamy się gniazd nasiennych i skórki. Jabłka umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy do nich świeży sok wyciśnięty z połówki cytryny i 2 szklanki wody. Jeśli nie przeszkadza nam specyficzny smak selera naciowego, jedną łodygę tej rośliny również możemy dodać do naszej mikstury. Mieszaninę miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia. Domowy preparat pijemy na czczo przez 6 dni. Podczas kuracji powinniśmy unikać jedzenia smażonych potraw oraz mleka i jego przetworów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić