Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Wystarczą 2 plastry. Toksyczne jak azbest i papierosy

144
Podziel się:

Lekarze ostrzegają, że regularne sięganie po boczek wpływa negatywnie na naszą kondycję zdrowotną. Niestety, jest to produkt, którym chętnie zajada się wielu Polaków. Jak się okazuje, może być równie szkodliwy dla zdrowia, co palenie papierosów.

Wystarczą 2 plastry. Toksyczne jak azbest i papierosy
WHO ostrzega przed jedzenie boczku (Licencjodawca, umar farukah)

Stała obecność niektórych produktów mięsnych w codziennej diecie może w rezultacie przyczynić się do pojawienia poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie są jedyne zagrożenia, jakie niesie ze sobą ich spożywanie.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) regularne jedzenie boczku i innego przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Eksperci stwierdzili, że tego rodzaju żywność może być tak samo toksyczna, jak papierosy, alkohol, azbest czy arsen. Wnioski, do jakich doszli przedstawiciele WHO, są oparte na wynikach licznych badań, które na całym świecie przeprowadziła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC).

Jak wynika z analizy, podczas procesu obróbki mięsa powstają m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i związki N-nitrozowe. Są to substancje chemiczne, które wykazują silne właściwości rakotwórcze i zanieczyszczają powietrze. Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie wykluczyć boczek z naszego jadłospisu? Sięgając od czasu do czasu po kawałek tego mięsnego przysmaku, nie narażamy się na pojawienie się poważnych problemów zdrowotnych. Jego regularne spożywanie jest jednak bardzo szkodliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Boczek groźny dla zdrowia. Wystarczą dwa plastry

Naukowcy ostrzegają, że jedzenie dwóch plastrów boczku w ciągu dnia podnosi o 5,9 proc. ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Cztery paski dziennie zwiększają ryzyko o 6,8 proc, sześć – o 7,7 proc., natomiast osiem do dziesięciu plastrów – o 9,5 proc. Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, spożywanie bekonu należy ograniczyć do minimum lub zrezygnować z niego na rzecz zdrowszych zamienników. Zdecydowanie zamiast boczku lepiej wybrać chude białe mięso bądź tłustą rybę morską.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(144)
Gość
3 tyg. temu
Jak WHO rekomenduje ze szkodzi to musi być sciema. WHO ci prawdy nie powie.
Andreas
3 tyg. temu
Wszystko szkodliwe, tylko szpryce na C-19 potrzebne. Promocja nowego porządku świata trwa.
icek
2 miesiące temu
coto za głupoty trzeba do szkoły isc zeby wiedziec co sie pisze
Jat
2 miesiące temu
Oj Sokora, Sikora skończ z tymi manipulacjami.
Jona
2 miesiące temu
Taaaak. Teraz będą ludziom mięso obrzydzać, bo chcą żeby ludzie nie jedli prawdziwego tylko sztuczne mięso.
Antek
2 miesiące temu
Cała Ameryka ( zajada się codziennie,bez beconu nie ma jajecznicy) A ludzie żyją ponad 100 i co?
Myśliwy
2 miesiące temu
Najlepsza micha:kilo wędzonego boczku,kilo kiszonych ogórków i litr bimbru. Człowiek nie choruje!
Huczo
2 miesiące temu
Bardzo lubię boczek, mój mąż też. Co za dużo, to nie zdrowo, jak ze wszystkim. Umiar to recepta na długie życie, bo niestety na wiele rzeczy nie mamy wpływu. Żywność prztworzona (wędliny) są bardziej szkodliwe niż kawałek boczku (wędzony, parzony, surowy, gotowany itd.). Autor artykułu musiał coś napisać, to jego praca. A my czytający mamy na szczęście dystans!
bibek🧔🧔🧔
2 miesiące temu
Moi rodzice hodowali świnie,kury,kaczki tylko to było zdrowe bez antybiotyków.Mama żyła 90 lat ,tata 86.
Kotek
2 miesiące temu
Przescigacie się w tych szkodliwych produktach ,a może coś żeby zapobiec tej szkodliwości i wtedy będziemy jeść wszystko.Tylko o czym byście pisali,aż nerwy biorą to nie jedz ,to szkodliwe,po to nie sięgają.Zmiencie temat.
Bob Miś
2 miesiące temu
Toksyczne to są Państwa teksty. Mięso, ryby, grzyby, sól, masło, mąka, cukier... Samo zło i co jeszcze??? To może w dobie kryzysu i inflacji: mech, szyszki, lebioda i kora z brzozy??? Smacznego...
Kasia jarzyna...
2 miesiące temu
A ja palę jem boczek i smażę schabowe na smalcu . Nie jem tego łyżkami . Ludzie kto to pisze . Niech napiszą że nutellą jest niezdrowa a dzieciaki potrafią zjeść pół słoika na raz i zagryźć magdonaldem . To ja już wolę tego schaba na smalcu
Ciekawy
2 miesiące temu
Co wg. pseudo uczonych jak jesz szkodzi.Wsystko co jesz i pijesz.I tak umrzesz
123
2 miesiące temu
Azbest jest o wiele bardziej toksyczny niż popierosy
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić