Wystarczy jedno dziennie. Zmniejsza ryzyko raka płuc, jelit, żołądka i piersi

7

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Wyniki najnowszych badań udowodniły, że jedzenie przynajmniej jednego jabłka chroni przed rozwojem niektórych nowotworów.

Jabłko to bogate źródło antyoksydantów
Jabłko to bogate źródło antyoksydantów

Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Perugii przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania jabłek na nasze zdrowie. Z ich obserwacji wynika, że stała obecność jabłek w codziennym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju nowotworu przełyku i żołądka nawet o połowę, w stosunku do osób z dietą, w której nie występują te owoce. Ponadto jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi o 20 proc., a na raka płuc – o 25 proc. Wyniki badań opublikowano na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".

Eksperci są przekonani, że jabłka są najskuteczniejszym naturalnym środkiem w profilaktyce nowotworów. Poza tym najpopularniejszy owoc w Europie zapobiega chorobom serca. Naukowcy twierdzą, że wystarczy zjadać przynajmniej jedno jabłko w ciągu dnia, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka płuc, jelit, przełyku, żołądka i piersi.

Jabłko jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Włączając jabłka do naszego menu, usprawnimy pracę naszego serce i uchronimy jej przed zawałem, obniżymy zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi, odkwasimy organizm i podniesiemy jego odporność. Z kolei pektyny obecne w jabłkach pomogą usunąć z organizmu związki, które przyczyniają się do rozwoju komórek rakowych. W jabłkach znajduje się też sporo błonnika. Włókno pokarmowe chroni nabłonek przed działaniem substancji kancerogennych i sprzyja odchudzaniu.

Swoje zdrowe właściwości jabłka zawdzięczają także zawartości flawonoidów. Te silne antyoksydanty działają przeciwzapalnie, chronią układ krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność i poprawiają elastyczność. Poza tym flawonoidy posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się toksyn z naszego ciała. Te cenne związki znajdują się także w wielu innych owocach i warzywach, takich jak papryka, sałata, pomidor, winogrona, jeżyna, cytryna, pomarańcza, borówka czy wiśnia.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić