aktualizacja 

Wystarczy kieliszek przed śniadaniem. Podkręca odporność do maksimum

57

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ryżu, warzyw, zupy, kurczaka, jajek i makaronu. Nie każdy jednak wie, że można z niej przyrządzić leczniczy napój. Poznaj niezwykłe właściwości koktajlu z kurkumy.

Wystarczy kieliszek przed śniadaniem. Podkręca odporność do maksimum
(Pixabay)

Kurkuma długa nazywana także ostryżem długim i szafranem indyjskim od wielu wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Po zmieleniu bulwy tej rośliny powstaje przyprawa, którą warto mieć w swojej kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe.

Z kurkumy można przygotować naturalny preparat leczniczy. W tym celu należy do szklanki ciepłej wody wsypać 1 łyżeczkę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do napoju z kurkumy można dodać miód lub sok z cytryny, dzięki czemu jego smak nie będzie zbyt intensywny. Tak przygotowaną miksturę najlepiej pić na czczo przed śniadaniem.

Eliksir zawiera nie tylko kurkuminę będącą silnym przeciwutleniaczem, ale również witaminę B3, E, K, miedź, fosfor, cynk, i kwas foliowy. Mikstura na bazie kurkumy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Pijąc ją regularnie, podniesiemy nasza odporność na infekcje i poradzimy sobie z dolegliwościami bólowymi i stanami zapalnymi. Napój z kurkumy pomaga również obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wspomaga prawidłową pracę tarczycy, regeneruje wątrobę i zapobiega uszkodzeniu komórek mózgowych. Poza tym sprawdza się przy leczeniu zmian zwyrodnieniowych stawów. Woda z kurkumą chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić