Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Zaburza pracę tarczycy. Po zjedzeniu hormony szaleją

46
Podziel się:

Od dobrej kondycji tarczycy zależy prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, dlatego warto o nią codziennie dbać. Dowiedz się, które produkty spożywcze mogą zaburzać pracę tego narządu.

Zaburza pracę tarczycy. Po zjedzeniu hormony szaleją
Osoby z chorą tarczycą powinny uważać na warzywa kapustne (Licencjodawca, Baliukh Pavlo)

Żywność zawierająca gluten

Pacjenci z celiakią, czyli nadwrażliwością na gluten, są w większym stopniu narażeni na choroby tarczycy. Regularne spożywanie produktów wytworzonych z ziaren pszenicy może osłabiać układ odpornościowy, pogarszać samopoczucie i wpływać niekorzystnie na naszą tarczycę. W trosce o dobrą kondycję narządu warto wykluczyć z codziennego jadłospisu m.in. białe pieczywo, dania mączne i makarony z mąki pszennej. Oczywiście powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza.

Nadmiar soli w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat ostrzega przed spożywaniem zbyt dużej ilości soli. Według ekspertów, 5 gramów soli to dzienna dawka, której nie powinniśmy przekraczać. Warto pamiętać, że nadmiar sodu wpływa negatywnie na pracę tarczycy i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Sól znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale również w fast foodach, zupkach chińskich, wędlinach i wielu innych produktach.

Cukier i nabiał

Produkty nabiałowe oraz żywność bogata w cukier również nie są wskazane dla osób mających problemy z tarczycą. Nadmiar cukru może wywoływać takie dolegliwości jak zmęczenie, spadek nastroju i wzrost masy ciała. Przy chorej tarczycy lepiej zamiast zwykłego mleka wybierać to bez laktozy lub kozie.

Surowe warzywa

Warzywa są zdrowe i powinny być stałym elementem naszego menu. Niestety, niektóre z nich zawierają substancje wolotwórcze utrudniające wchłanianie jodu do organizmu i zaburzające działanie hormonu TSH, który jest wytwarzany przez przysadkę mózgową. Te związki chemiczne to goitrogeny obecne m.in. w brokułach, kapuście, kalafiorze i brukselce. Osoby cierpiące z powodu chorej tarczycy powinny unikać tych warzyw.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(46)
Piękny sen
4 tyg. temu
JA i duża golonka z chrupiącą skórką ze szczecinką z musztardą i świeżym pieczywkiem i duże piwko schłodzone z dużą białą pianką wszystko ekologiczne a na przeciwko przywiazana Sylwia Spurek z przyklejonymi taśmą do czoła powiekami i konsumujemy
łoło
4 tyg. temu
jedz kapustę! co cię nie zabije to cię wzmocni!
JA.
4 tyg. temu
To poziom Euthyroxu itp. trzeba dostosować do naszej diety a nie dietę do tabletek. Trzeba jeść wszystkie warzywa, najwyżej dostosować (zwiększyć) dawkę leku do aktualnej sytuacji. Miałam Hashimoto. Jem wszystko co chcę. Przeciwciała spadły. Zdrówka :)
to tak
4 tyg. temu
jak z jajkami ... raz szkodzą, raz są zdrowe ...
ewa
4 tyg. temu
To właściwie, co można jeść?
to xicfuc ker
4 tyg. temu
czy można jeszcze oddychać? oh no, przecież ce ło dwa mnie zabija, aaaaaaaaa
humor
4 tyg. temu
Jadło powinno być dobierane do wysiłku i rodzaju wykonywanej pracy. Jeść zawsze nie do syta. by nie nabawić się ociężałości i lenistwa. Najważniejsze są płyny.
rotfl
4 tyg. temu
Blablabla. Mam Gravesa-Basedowa, tyreostatyki plus propanolol 2x/d. Jem wszystko, w tym ryby i glony będące źródłem jodu, który jest dla mnie niewskazany. Jem w/w. Badania krwi robię regularnie i często, częściej niż zaleca prowadzący lekarz. Nie ma wahań stężeń hormonów, czuje się dobrze. Jem wszystko z umiarem. Przy chorobach tarczycy nie trzeba eliminować glutenu bądź laktozy, nietolerancje ich MOGĄ współwystąpić. Mogą a nie muszą. Dieta eliminacyjna u osoby tolerującej powyższe jest głupotą. Ale co ja chce, dieta przy chorobach, nie tylko tarczycy to temat rzeka, a tu jakiś SPECJALISTA xD upycha prawdy w dziesięciu zdaniach.
rotfl
4 tyg. temu
Blablabla. Mam Gravesa-Basedowa, tyreostatyki plus propanolol 2x/d. Jem wszystko, w tym ryby i glony będące źródłem jodu, który jest dla mnie niewskazany. Jem w/w. Badania krwi robię regularnie i często, częściej niż zaleca prowadzący lekarz. Nie ma wahań stężeń hormonów, czuje się dobrze. Jem wszystko z umiarem. Przy chorobach tarczycy nie trzeba eliminować glutenu bądź laktozy, nietolerancje ich MOGĄ współwystąpić. Mogą a nie muszą. Dieta eliminacyjna u osoby tolerującej powyższe jest głupotą. Ale co ja chce, dieta przy chorobach, nie tylko tarczycy to temat rzeka, a tu jakiś SPECJALISTA xD upycha prawdy w dziesięciu zdaniach.
bezhejtu
4 tyg. temu
Zgadzam się całkowicie. Super artykuł panie Sikora. Czuję sie znacznie lepiej nie jedząc chleba, nie pijąc mleka i przetworów pszennych, staram sie jak najczęściej ich unikać a po zjedzeniu moje serce szaleje aż prawie do utraty przytomności. Trudno z tym żyć, ale się nie poddaję.
faja
4 tyg. temu
U mnie najbardziej hormony szaleją po ogórach i jajach .
OOBE
4 tyg. temu
Akurat mnie ten problem dotyczy od 22 lat i nie uważam,aby unikać jedzenia warzyw-bzdura.Prawdą jest ,że kapusta w nadmiarze szkodzi,ale soja i jej pochodne jest wybitnie niewskazane w moim jadłospisie.Kupując wędlinę,lepiej upewnij się ,czy jest w niej soja(parówki itp.). Pozdrawiam
Załamananerwo...
4 tyg. temu
Według tytułu hormony szaleją po kapuście. Pierdy tak, ale hormony? Ha ha. Dziennikarstwo ha ha. Tu już nawet polemizować się nie chce. Do debili i tak nic nie trafi.
matylda
4 tyg. temu
Zasada jest prosta, im większy matoł tym chętniej pisze, a drugi matoł czyta i jest piknie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić