Kamil S. Sikora| 

Zaburza pracę tarczycy. Po zjedzeniu hormony szaleją

119

Od dobrej kondycji tarczycy zależy prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, dlatego warto o nią codziennie dbać. Dowiedz się, które produkty spożywcze mogą zaburzać pracę tego narządu.

Zaburza pracę tarczycy. Po zjedzeniu hormony szaleją
Osoby z chorą tarczycą powinny uważać na warzywa kapustne (Licencjodawca, Baliukh Pavlo)

Żywność zawierająca gluten

Pacjenci z celiakią, czyli nadwrażliwością na gluten, są w większym stopniu narażeni na choroby tarczycy. Regularne spożywanie produktów wytworzonych z ziaren pszenicy może osłabiać układ odpornościowy, pogarszać samopoczucie i wpływać niekorzystnie na naszą tarczycę. W trosce o dobrą kondycję narządu warto wykluczyć z codziennego jadłospisu m.in. białe pieczywo, dania mączne i makarony z mąki pszennej. Oczywiście powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza.

Nadmiar soli w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat ostrzega przed spożywaniem zbyt dużej ilości soli. Według ekspertów, 5 gramów soli to dzienna dawka, której nie powinniśmy przekraczać. Warto pamiętać, że nadmiar sodu wpływa negatywnie na pracę tarczycy i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Sól znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale również w fast foodach, zupkach chińskich, wędlinach i wielu innych produktach.

Cukier i nabiał

Produkty nabiałowe oraz żywność bogata w cukier również nie są wskazane dla osób mających problemy z tarczycą. Nadmiar cukru może wywoływać takie dolegliwości jak zmęczenie, spadek nastroju i wzrost masy ciała. Przy chorej tarczycy lepiej zamiast zwykłego mleka wybierać to bez laktozy lub kozie.

Surowe warzywa

Warzywa są zdrowe i powinny być stałym elementem naszego menu. Niestety, niektóre z nich zawierają substancje wolotwórcze utrudniające wchłanianie jodu do organizmu i zaburzające działanie hormonu TSH, który jest wytwarzany przez przysadkę mózgową. Te związki chemiczne to goitrogeny obecne m.in. w brokułach, kapuście, kalafiorze i brukselce. Osoby cierpiące z powodu chorej tarczycy powinny unikać tych warzyw.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić