Zakazany na śniadanie. Już jeden plasterek dziennie może prowadzić do raka jelita grubego

28

Naukowcy są zgodni. Jedzenie niektórych produktów spożywczych, zwłaszcza na śniadanie, może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Dowiedz się, czego unikać w naszym codziennym menu.
Nigdy nie jedz tego na śniadanie! Zwiększasz ryzyko rozwoju nowotworów

Rakotwórcze produkty
Rakotwórcze produkty (Getty Images/fStop)

Żyjemy w ciągłym biegu. Mało śpimy, jesteśmy codziennie narażeni na stres, ciągle brakuje nam czasu. To powoduje, że chętniej zamawiamy jedzenie, żywimy się w barach szybkiej obsługi, a zamiast zbilansowanego posiłku przygotowanego w domu wybieramy hamburgera z frytkami i gazowanym napojem. Naukowcy ostrzegają – taki tryb życia naraża nas na rozwój wielu groźnych chorób, w tym raka.

W naszym codziennym menu najważniejsze jest śniadanie. W końcu to posiłek, który ma zapewnić energię na cały dzień. Jajecznica na bekonie? Nigdy w życiu! Jak podają badacze z Tufts University już jeden plasterek bekonu dziennie może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Podobnie działa brak produktów pełnoziarnistych w diecie, które są przecież jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego.

Naukowcy dodają też, że do czynników ryzyka należy spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców oraz nabiału. Niewskazane jest również jedzenie czerwonego mięsa, wysokoprzetworzonej żywności czy picie słodzonych napojów gazowanych.

Dane są zatrważające. Naukowcy z Department of Nutritional Sciences w Rutgers University potwierdzili, że już 10 proc. żywności przetworzonej w diecie, zwiększa o 14 proc. ryzyko przedwczesnego zgonu.

To jednak nie koniec złych wiadomości. Badanie National Health and Nutrition Examination Survey trwające trzy lata wyraźnie wskazuje na to, że dieta bogata w produkty takie jak hamburgery czy frytki powoduje co roku 80 tys. nowych przypadków raka. Taki model żywienia zwiększa ryzyko otyłości, a ta z kolei może przyczyniać się do rozwoju nowotworów wątroby, prostaty, jelit, pęcherzyka żółciowego, szyjki macicy, jajników czy nowotworów układu chłonnego.

Na śniadanie zdecydowanie lepiej wybrać żywność organiczną niż tę pełną konserwantów, tłuszczów i cukru.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić