Milena Górecka| 

Zapobiega zakrzepicy, odchudza i wspomaga produkcję kolagenu. Jedz do woli

8

Ananas, będący jednym z najbardziej popularnych owoców tropikalnych, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również pełen wartości odżywczych, które mają istotny wpływ na zdrowie i dobre funkcjonowanie organizmu. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Zapobiega zakrzepicy, odchudza i wspomaga produkcję kolagenu. Jedz do woli
Ananas to jeden z najzdrowszych owoców (Licencjodawca, ihar leichonak)

Ananas jest bogaty w mangan, witaminy C i A, bromelainę (bromelinę), witaminy z grupy B oraz błonnik.

Bromelina

Ananas jest bogatym źródłem bromeliny, mieszanki enzymów proteolitycznych. Bromelina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyagregacyjne, co oznacza, że może zapobiegać zbrylaniu się płytek krwi. Poprzez rozkładanie fibrynogenów, bromelina zmniejsza lepkość krwi, co może być korzystne w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.

Zalecana dawka bromeliny to 40 do 400 mg dziennie. W 100 g owocu ananasa znajduje się ok. 10-20 mg tej substancji.

Mangan

Ananas jest również doskonałym źródłem manganu, minerału niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i tkanki łącznej, a także do wspierania zdrowego metabolizmu. Regularne spożywanie ananasa może przyczyniać się do poprawy gęstości kości, co jest szczególnie ważne w profilaktyce osteoporozy.

Witamina C

Wysoka zawartość witaminy C w ananasie czyni go potężnym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy, przyczyniając się do lepszej ochrony organizmu przed infekcjami i chorobami. Witamina C jest również ważna dla produkcji kolagenu, co ma znaczenie dla zdrowia skóry, stawów i naczyń krwionośnych.

Witamina A

Ananas zawiera również witaminę A, znaną ze swoich właściwości poprawiających zdrowie oczu i skóry. Witamina A chroni również przed infekcjami, działając na pierwszej linii obrony w błonach śluzowych.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B, obecne w ananasie, są kluczowe dla metabolizmu energetycznego i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich regularne spożywanie może przyczyniać się do poprawy poziomu energii i ogólnego samopoczucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości skórki z ananasa

Błonnik

Błonnik, którego również w ananasie nie brakuje, sprzyja zdrowiu układu pokarmowego, wspierając prawidłową perystaltykę jelit i przyczyniając się do utrzymania uczucia sytości, co jest pomocne w kontrolowaniu masy ciała.

Regularne włączanie ananasa do diety może być prostym i smacznym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić