Zapobiegają miażdżycy. Obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi

Od jagód goji po nasiona chia - na półki supermarketów trafiło całe mnóstwo superfoods. Wśród nich jest kilka takich, które nie są jeszcze wystarczająco popularne. A szkoda! Oto 4 superfoods, które warto mieć w swojej kuchni.

Znasz te grzyby? Są jednym z najzdrowszych superfoodZnasz te grzyby? Są jednym z najzdrowszych superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images | Intira Piansakun
Katarzyna Chudzik

Słowo "superfood" oznacza produkt spożywczy, który zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Do superfoods zaliczają się:

Maca w proszku

Korzeń macy jest znanym adaptogenem - rośliną, która pomaga zrównoważyć i chronić organizm przed stresem. Zapewnia równowagę hormonalną, zwiększa wytrzymałość i koncentrację, poprawia pamięć i dodaje energii. Sproszkowany korzeń macy można dodawać do owsianek i koktajli.

Grzyby reishi

To japońskie grzyby, które znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają beta-glukan, witaminy i minerały (mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów).

Wzmacniają układ odpornościowy, niwelują stany lękowe i bezsenność, obniżają ciśnienie, wspomagają walkę z chorobami neurodegeneracyjnymi, ułatwiają funkcjonowanie z astmą i łagodzą objawy alergii.

Zazwyczaj podawane są w proszku lub w formie herbaty.

E3Live

E3 Live można kupić w postaci zamrożonej cieczy lub proszku. To niebiesko-zielone algi Aphanizomenon flos-aquae (w skrócie AFA).

Wspiera skórę i paznokcie, układ hormonalny, trawienny, odpornościowy i sercowo-naczyniowy, a przy tym dostarcza co najmniej 65 witamin, składników mineralnych i składników nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce i liście morwy białej

Morwa wspiera walkę ze zmęczeniem i infekcjami, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga metabolizm, zmniejsza apetyt na słodycze, zapobiega miażdżycy, pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę węglową, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Jest bogata w przeciwutleniacze, żelazo, witaminę C, błonnik i wapń.

Owoce morwy można jeść świeże lub suszone - sprawdzają się w formie dodatku do deserów, owsianek i koktajli. Ze świeżych owoców warto z nich zrobić przetwory – syropy, soki, dżemy i nalewki.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę