Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Zapobiegają miażdżycy. Obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi

1

Od jagód goji po nasiona chia - na półki supermarketów trafiło całe mnóstwo superfoods. Wśród nich jest kilka takich, które nie są jeszcze wystarczająco popularne. A szkoda! Oto 4 superfoods, które warto mieć w swojej kuchni.

Zapobiegają miażdżycy. Obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi
Znasz te grzyby? Są jednym z najzdrowszych superfood (Getty Images, Intira Piansakun)

Słowo "superfood" oznacza produkt spożywczy, który zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Do superfoods zaliczają się:

Maca w proszku

Korzeń macy jest znanym adaptogenem - rośliną, która pomaga zrównoważyć i chronić organizm przed stresem. Zapewnia równowagę hormonalną, zwiększa wytrzymałość i koncentrację, poprawia pamięć i dodaje energii. Sproszkowany korzeń macy można dodawać do owsianek i koktajli.

Grzyby reishi

To japońskie grzyby, które znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają beta-glukan, witaminy i minerały (mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów).

Wzmacniają układ odpornościowy, niwelują stany lękowe i bezsenność, obniżają ciśnienie, wspomagają walkę z chorobami neurodegeneracyjnymi, ułatwiają funkcjonowanie z astmą i łagodzą objawy alergii.

Zazwyczaj podawane są w proszku lub w formie herbaty.

E3Live

E3 Live można kupić w postaci zamrożonej cieczy lub proszku. To niebiesko-zielone algi Aphanizomenon flos-aquae (w skrócie AFA).

Wspiera skórę i paznokcie, układ hormonalny, trawienny, odpornościowy i sercowo-naczyniowy, a przy tym dostarcza co najmniej 65 witamin, składników mineralnych i składników nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce i liście morwy białej

Morwa wspiera walkę ze zmęczeniem i infekcjami, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga metabolizm, zmniejsza apetyt na słodycze, zapobiega miażdżycy, pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę węglową, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Jest bogata w przeciwutleniacze, żelazo, witaminę C, błonnik i wapń.

Owoce morwy można jeść świeże lub suszone - sprawdzają się w formie dodatku do deserów, owsianek i koktajli. Ze świeżych owoców warto z nich zrobić przetwory – syropy, soki, dżemy i nalewki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić