Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Sygnał, że organizm nie trawi składnika. Objawy widać na skórze

2

Białko uchodzi za jeden z najzdrowszych wyborów żywieniowych, wobec czego skaza białkowa — jego nietolerancja — może wydawać się kuriozalnym paradoksem. Diagnoza skazy białkowej radykalnie zmienia podejście do odżywiania. Jej objawy zobaczysz na skórze.

Sygnał, że organizm nie trawi składnika. Objawy widać na skórze
Objawy nietolerancji widać na skórze (Getty Images, Woraphon Nusen / EyeEm)

Objawy skazy białkowej

Niektórzy borykają się z problemami trawiennymi — bólami brzucha, wzdęciami, nudnościami, refluksem, wymiotami i biegunką. Inni — głównie ze skórnymi reakcjami alergicznymi, takimi jak wysypka, swędzenie, pokrzywka, zaczerwienienie lub obrzęk. Zdarza się, że objawy skórne manifestują się w tak widoczny sposób, że są mylone z atopowym zapaleniem skóry.

Czasem do wymienionych objawów dołączają trudności w oddychaniu i obrzęk krtani.

To opis objawów skazy białkowej — nietolerancji białka (jednego jego rodzaju lub wielu – to kwestia indywidualna), która powoduje, że organizm nie jest w stanie prawidłowo go strawić. Skaza białkowa może być problemem genetycznym lub wynikać z uszkodzenia przewodu pokarmowego np. na skutek zapalenia jelit.

Nietolerancja białka. O jakie białko chodzi?

Skazę białkową mogą wywoływać produkty mleczne (nie tylko jogurty, mleko i kefiry, ale również produkty z dodatkiem mleka w proszku, czyli np. chleb i batoniki), jajka, mięso oraz zboża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Myślisz, że masz alergię? Lepiej przypomnij sobie, co było na obiad

Najczęściej skaza białkowa dotyczy białek zawartych w mleku. Ten rodzaj nietolerancji pokarmowej często bywa mylony z nietolerancją laktozy (niezdolnością do trawienia cukru mlecznego).

Dieta osób z nietolerancją białka

Aby uniknąć komplikacji związanych ze skazą białkową, najważniejsze jest odpowiednie zidentyfikowanie i unikanie pokarmów zawierających białka, które wywołują reakcję alergiczną.

Dieta eliminacyjna, która polega na usuwaniu i ponownym wprowadzaniu różnych pokarmów, może pomóc w identyfikacji białek, które wywołują objawy.

Warto wyeliminować najpierw produkty, w których składzie znajdują się kazeina, hydrolizowana kazeina, kazeiniany, laktoza, masa mleczna, laktoglobulina, serwatka, słodzik syropu serwatkowego.

Później należy sprawdzić reakcję organizmu na eliminację białek pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja), a żeby mieć pełny obraz sytuacji — również na soję, orzechy, cytrusy i zboża.

W niektórych przypadkach może być konieczne skonsultowanie się z dietetykiem lub lekarzem w celu opracowania indywidualnej diety. Użyteczna może okazać się suplementacja enzymami trawiącymi białko.

Należy pamiętać, że nawet niewielkie ilości problematycznego białka mogą wywołać reakcję, dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet na produktach spożywczych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić