Przepis na domową mozzarellę. Efekt może zaskoczyć
Do wykonania domowej mozzarelli nie potrzeba wiele, wystarczą tylko trzy składniki. Robi się ją naprawdę szybko, a efekt może zaskoczyć. Oczywiście, można kupić ją w sklepie, ale ta sklepowa nie będzie smakowała tak dobrze!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Do wykonania mozzarelli nie potrzeba wielu składników. Potrzebne będzie mleko i podpuszczka. Podpuszczka nie jest drogim składnikiem i można bez problemu dostać ją w eko sklepach lub zamówić przez internet. Przyda się do następnego sera, bo gdy spróbujesz tego, na jednym się nie skończy!
Przepis na mozzarellę. Składniki:
- 2 litry mleka
- 1/4 łyżeczki podpuszczki
- 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przepis na mozzarellę. Wykonanie:
- W 120 ml ciepłej wody rozpuść kwasek cytrynowy, dodaj mieszankę do mleka, podgrzej je do temp. 32 stopni, wyłącz ogień
- Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj do mleka, wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem
- Powstałą galaretkę przetnij nożem (w garnku!) w kostkę
- Podgrzej ser do 40 stopni, delikatnie mieszając, zacznie w końcu nabierać gęstej konsystencji
- Wyłącz ogień i mieszaj 3 minuty
- Odsącz ser na sicie
- Ser porządnie odciśnij, podgrzej 30 sekund w mikrofali, ser powinien być gorący
- Ugniataj ser na blacie jak ciasto i nadaj mu dowolny kształt
- Włóż mozzarellę na chwilę do lodowatej wody
- Gotowe! Przechowuj w lodówce
Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii
Źródło artykułu: o2pl