Przepis na domową mozzarellę. Efekt może zaskoczyć

7

Do wykonania domowej mozzarelli nie potrzeba wiele, wystarczą tylko trzy składniki. Robi się ją naprawdę szybko, a efekt może zaskoczyć. Oczywiście, można kupić ją w sklepie, ale ta sklepowa nie będzie smakowała tak dobrze!

Przepis na domową mozzarellę. Efekt może zaskoczyć
Przepis na mozzarellę. (Getty Images)

Do wykonania mozzarelli nie potrzeba wielu składników. Potrzebne będzie mleko i podpuszczka. Podpuszczka nie jest drogim składnikiem i można bez problemu dostać ją w eko sklepach lub zamówić przez internet. Przyda się do następnego sera, bo gdy spróbujesz tego, na jednym się nie skończy!

Przepis na mozzarellę. Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki
  • 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przepis na mozzarellę. Wykonanie:

  • W 120 ml ciepłej wody rozpuść kwasek cytrynowy, dodaj mieszankę do mleka, podgrzej je do temp. 32 stopni, wyłącz ogień
  • Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj do mleka, wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem
  • Powstałą galaretkę przetnij nożem (w garnku!) w kostkę
  • Podgrzej ser do 40 stopni, delikatnie mieszając, zacznie w końcu nabierać gęstej konsystencji
  • Wyłącz ogień i mieszaj 3 minuty
  • Odsącz ser na sicie
  • Ser porządnie odciśnij, podgrzej 30 sekund w mikrofali, ser powinien być gorący
  • Ugniataj ser na blacie jak ciasto i nadaj mu dowolny kształt
  • Włóż mozzarellę na chwilę do lodowatej wody
  • Gotowe! Przechowuj w lodówce
Zobacz także: Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić