Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Zawiera o połowę więcej błonnika niż jabłko. Jelita go uwielbiają

10
Podziel się:

Wielkimi krokami zbliża się majówka a wraz z nią grillowanie w kręgu bliskich. Polacy uwielbiają spędzać czas przy skwierczących kiełbaskach wrzuconych na ruszt, szaszłykach z piersi kurczaka i stekach skąpanych w sosie barbecue. Warto jednak pamiętać, że nie tylko mięso można grillować. Spróbuj grillowanego bakłażana.

Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza
Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza (Getty Images)

Grillowany bakłażan to jeden z najzdrowszych produktów, które można grillować. Co ważne to pyszne warzywo jest nie tylko smaczne, ale u bardzo zdrowe. Przygotowany na grillu zamiast smażony na patelni zachowa cenne składniki odżywcze oraz będzie o wiele zdrowszy i dietetyczny. I chociaż w Polsce to warzywo nie jest tak popularne jak chociażby we Włoszech, to warto się do niego przekonać.

Bakłażan to cennych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także błonnik, który oczyszcza jelita z zalegających złogów, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje rytm wypróżnień. Niewiele osób wie, że ma więcej błonnika niż jabłko czy brzoskwinia.

Znajdziemy w nim też witaminę A, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także witaminę B2, której niedobór może powodować chroniczne zmęczenie.

Udowodniono również, że bakłażan jedzony regularnie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, odpowiadającego za rozwój groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak przygotować grillowanego bakłażana? Zanim wrzucisz to warzywo na ruszt, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm, oprócz solą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie bakłażan osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj go delikatnie marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i ulubionych ziół. Tak przygotowane plastry bakłażana połóż na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nisko nad węglami. Co jakiś czas obracaj, by przyrumienił się z obydwu stron. Jeśli nakłujesz warzywo widelcem i będzie miękkie, to znak, że nadaje się już do zjedzenia.

Jedz na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Anna Teresa
rok temu
Bakłażan grilluje się bez przypraw, gdyż przyprawy się przepalają i jest gorzki. Natomiast po ugotowaniu polewa się oliwą i dodaje czosnek. Oczywiście sól. Pieprzu Włosi używają bardzo rzadko. Natomiast używają ostrej suszonej papryczki tzw czuszki, którą kruszą i zalewają oliwą. Tym polewają oprucz świeżego drobno posiekanego czosnku. Twierdzenie że Polacy mają się przekonać do bakłażana w czasach kiedy tony tego warzywa sprzedaje się w polskich sklepach jest brednią. Może nie każdy go często spożywa, ale czy każdy spożywa codziennie kapustę, choć się na niej wychował. Ja akurat bakłażany jem bardzo często, zazwyczaj raz w tygodniu tak od 20 lat. I cieszę się że są obecnie w cenie, która jest dostępna dla wszystkich smakoszy tego warzywa. Pozdrawiam czytających. A piszący niech pojadą do południowych Włoch w sierpniu na degustację tego wspaniałego warzywa, i wtedy dopiero niech piszą.
Anna Teresa
rok temu
Bakłażan grilluje się bez przypraw, gdyż przyprawy się przepalają i jest gorzki. Natomiast po ugotowaniu polewa się oliwą i dodaje czosnek. Oczywiście sól. Pieprzu Włosi używają bardzo rzadko. Natomiast używają ostrej suszonej papryczki tzw czuszki, którą kruszą i zalewają oliwą. Tym polewają oprucz świeżego drobno posiekanego czosnku. Twierdzenie że Polacy mają się przekonać do bakłażana w czasach kiedy tony tego warzywa sprzedaje się w polskich sklepach jest brednią. Może nie każdy go często spożywa, ale czy każdy spożywa codziennie kapustę, choć się na niej wychował. Ja akurat bakłażany jem bardzo często, zazwyczaj raz w tygodniu tak od 20 lat. I cieszę się że są obecnie w cenie, która jest dostępna dla wszystkich smakoszy tego warzywa. Pozdrawiam czytających. A piszący niech pojadą do południowych Włoch w sierpniu na degustację tego wspaniałego warzywa, i wtedy dopiero niech piszą.
trampek
rok temu
To podeszwa od sandałów zawiera błonnik?
Zdzich
rok temu
Jelita uwielbiają błonnik, podobnie jak papier ścierny. A potem jest płacz.
ppp
rok temu
tak ale skaldka na grila,ja tutaj wykarmiwywac za friko nie amm zamiaruminaczej i sama sobie ugriluje i pojem,ja mam skapy charakter,z czasowymi nieczestymi przeblyskami,dobrego gestu,ale niezby czesto i w umiarkowanie,ja i zyd ortodoks to blizniacy kochajmy sie jak bracia,aliczmy sie jak zydzi
gosc
rok temu
kiedy bedzie o glutationie zredukowanym?
Dratewka
rok temu
Warto sprubować ,warto zastosować
okl
rok temu
Bakłażan tak uszczęśliwia jelita, że te balują przy fajerwerkach do samego rana.
Grazia
rok temu
Gryluje bez oleju,olej ,czosnek,pietruszke ,sok z cytryn i sól dodaje po ugrylowanou.
yaboni
rok temu
oprócz solą
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić