o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Zawiera o połowę więcej błonnika niż jabłko. Jelita go uwielbiają

10
Podziel się

Wielkimi krokami zbliża się majówka a wraz z nią grillowanie w kręgu bliskich. Polacy uwielbiają spędzać czas przy skwierczących kiełbaskach wrzuconych na ruszt, szaszłykach z piersi kurczaka i stekach skąpanych w sosie barbecue. Warto jednak pamiętać, że nie tylko mięso można grillować. Spróbuj grillowanego bakłażana.

Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza
Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza (Getty Images)
bErmHHnV

Grillowany bakłażan to jeden z najzdrowszych produktów, które można grillować. Co ważne to pyszne warzywo jest nie tylko smaczne, ale u bardzo zdrowe. Przygotowany na grillu zamiast smażony na patelni zachowa cenne składniki odżywcze oraz będzie o wiele zdrowszy i dietetyczny. I chociaż w Polsce to warzywo nie jest tak popularne jak chociażby we Włoszech, to warto się do niego przekonać.

Bakłażan to cennych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także błonnik, który oczyszcza jelita z zalegających złogów, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje rytm wypróżnień. Niewiele osób wie, że ma więcej błonnika niż jabłko czy brzoskwinia.

bErmHHnX

Znajdziemy w nim też witaminę A, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także witaminę B2, której niedobór może powodować chroniczne zmęczenie.

Udowodniono również, że bakłażan jedzony regularnie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, odpowiadającego za rozwój groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

bErmHHod

Jak przygotować grillowanego bakłażana? Zanim wrzucisz to warzywo na ruszt, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm, oprócz solą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie bakłażan osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj go delikatnie marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i ulubionych ziół. Tak przygotowane plastry bakłażana połóż na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nisko nad węglami. Co jakiś czas obracaj, by przyrumienił się z obydwu stron. Jeśli nakłujesz warzywo widelcem i będzie miękkie, to znak, że nadaje się już do zjedzenia.

Jedz na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bErmHHoy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Anna Teresa
3 miesiące temu
Bakłażan grilluje się bez przypraw, gdyż przyprawy się przepalają i jest gorzki. Natomiast po ugotowaniu polewa się oliwą i dodaje czosnek. Oczywiście sól. Pieprzu Włosi używają bardzo rzadko. Natomiast używają ostrej suszonej papryczki tzw czuszki, którą kruszą i zalewają oliwą. Tym polewają oprucz świeżego drobno posiekanego czosnku. Twierdzenie że Polacy mają się przekonać do bakłażana w czasach kiedy tony tego warzywa sprzedaje się w polskich sklepach jest brednią. Może nie każdy go często spożywa, ale czy każdy spożywa codziennie kapustę, choć się na niej wychował. Ja akurat bakłażany jem bardzo często, zazwyczaj raz w tygodniu tak od 20 lat. I cieszę się że są obecnie w cenie, która jest dostępna dla wszystkich smakoszy tego warzywa. Pozdrawiam czytających. A piszący niech pojadą do południowych Włoch w sierpniu na degustację tego wspaniałego warzywa, i wtedy dopiero niech piszą.
Anna Teresa
3 miesiące temu
Bakłażan grilluje się bez przypraw, gdyż przyprawy się przepalają i jest gorzki. Natomiast po ugotowaniu polewa się oliwą i dodaje czosnek. Oczywiście sól. Pieprzu Włosi używają bardzo rzadko. Natomiast używają ostrej suszonej papryczki tzw czuszki, którą kruszą i zalewają oliwą. Tym polewają oprucz świeżego drobno posiekanego czosnku. Twierdzenie że Polacy mają się przekonać do bakłażana w czasach kiedy tony tego warzywa sprzedaje się w polskich sklepach jest brednią. Może nie każdy go często spożywa, ale czy każdy spożywa codziennie kapustę, choć się na niej wychował. Ja akurat bakłażany jem bardzo często, zazwyczaj raz w tygodniu tak od 20 lat. I cieszę się że są obecnie w cenie, która jest dostępna dla wszystkich smakoszy tego warzywa. Pozdrawiam czytających. A piszący niech pojadą do południowych Włoch w sierpniu na degustację tego wspaniałego warzywa, i wtedy dopiero niech piszą.
trampek
3 miesiące temu
To podeszwa od sandałów zawiera błonnik?
bErmHHoz
Zdzich
3 miesiące temu
Jelita uwielbiają błonnik, podobnie jak papier ścierny. A potem jest płacz.
ppp
3 miesiące temu
tak ale skaldka na grila,ja tutaj wykarmiwywac za friko nie amm zamiaruminaczej i sama sobie ugriluje i pojem,ja mam skapy charakter,z czasowymi nieczestymi przeblyskami,dobrego gestu,ale niezby czesto i w umiarkowanie,ja i zyd ortodoks to blizniacy kochajmy sie jak bracia,aliczmy sie jak zydzi
gosc
3 miesiące temu
kiedy bedzie o glutationie zredukowanym?
Dratewka
3 miesiące temu
Warto sprubować ,warto zastosować
okl
3 miesiące temu
Bakłażan tak uszczęśliwia jelita, że te balują przy fajerwerkach do samego rana.
Grazia
3 miesiące temu
Gryluje bez oleju,olej ,czosnek,pietruszke ,sok z cytryn i sól dodaje po ugrylowanou.
yaboni
3 miesiące temu
oprócz solą
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić