Zbija cholesterol, ratuje wątrobę. Jedz, nie żałuj sobie

Cykoria to jedno z tych warzyw, po które Polacy sięgają bardzo rzadko, a szkoda. To pyszny i bardzo zdrowy produkt. W liściach ukryta jest cała masa substancji odżywczych, witamin i minerałów. Warto przekonać się do tej rośliny.

A market stall, fresh produce for sale. Endives, vegetables.
Mint Images
Freshness, Small Group Of Objects, No People, France, Full Frame, Horizontal, Colour Image, Photography, Food, Fresh Produce, Vegetable, Chicory, Market, Market StallCykoria to moc zdrowia. Możesz mieć ją we własnym ogrodzie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Mint Images

Chrupiące warzywo pełne zdrowia

Cykoria kształtem przypomina odrobinę zdeformowaną kapustę pekińską. Mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to warzywo, po które sięgamy rzadko.

W Polsce roślina nie cieszy się zbyt dużą popularnością, choć z łatwością można posiać ją w swoim ogrodzie.

To doskonałe uzupełnienie każdej diety. Cykoria nie zawiera zbyt wielu kalorii, a skrywa naprawdę wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Mięsiste liście zawierają magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, karoten, kwas foliowy, witaminę B1, B2 i C, E oraz K.

Spożywanie liści tej rośliny dostarcza organizmowi również beta-karotenu, laktucyny i laktukopikryny. Cykoria zawiera mnóstwo błonnika i ma niski indeks glikemiczny. To doskonała propozycja szczególnie na diecie odchudzającej.

Smak liści jest odrobinę gorzki, a to przez zawartość intybiny. Substancja pozytywnie wpływa na trawienie, produkcję czerwonych krwinek i reguluje pracę nerek. Cykoria skutecznie również odtruwa organizm i obniża poziom cholesterolu.

Cykoria również poprawia urodę

Wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmacniać układ odpornościowy. Cykoria to również warzywo urody. Poprawia kondycję włosów oraz paznokci, a także wygładza skórę i przyczynia się do redukcji zmarszczek.

Co ciekawe, cykoria uważana jest za bezkofeinową alternatywę kawy. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – działa żółciopędnie i moczopędnie, wspiera zdrowe funkcjonowanie wątroby oraz pobudza apetyt.

Cykorię najlepiej spożywać na surowo, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Można ją uprawiać samodzielnie, choć nie jest zalecana alergikom oraz osobom zmagającymi się z wrzodami żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz