Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Chronią wątrobę i przed nadwagą

28

Są bogatym źródłem składników odżywczych takich jak witamina E, magnez, potas, i fosfor. Dzięki zawartości tych cennych elementów orzechy zmniejszają ryzyko rozwoju różnego rodzaju chorób, w tym raka jelita grubego.

Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Chronią wątrobę i przed nadwagą
(Getty Images)

Odtruwające orzechy

Wyniki najnowszych badań, które zostały opublikowane w magazynie "Molecular Carcinogenesis", potwierdziły antynowotworowe właściwości orzechów. Badacze z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech udowodnili, że orzechy stymulują mechanizmy obronne organizmu i tym samym odtruwają reaktywne formy tlenu.

Tego rodzaju formy tlenu są wytwarzane przez różne związki chemiczne, promieniowanie UV i metabolity żywności. Te czynniki mogą przyczynić się do uszkodzenia DNA, co prowadzi do rozwoju raka.

Podczas eksperymentu, naukowcy zbadali działanie pięciu odmian orzechów:

  • laskowe,
  • włoskie,
  • migdały,
  • pistacje,
  • makadamia.

W pierwszej kolejności orzechy były sztucznie trawione w próbówkach, a to, co powstało - zostało poddane analizie. Jak się okazało, orzechy uaktywniają enzymy ochronne w leczonych komórkach, co oznacza, że mogą chronić nasz organizm przed nowotworami.

Jak dodał jeden z autorów badań, Wiebke Schlormann, substancje zawarte w orzechach działają również pozytywnie na wątrobę, serce, układ krążenia, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i chronią przed nadwagą.

Orzechy na stres

Dzięki witaminie E orzechy wpływają korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Poza tym, białko zawarte w tych bakaliach, pomaga odzyskać energię życiową. Regularne spożywanie orzechów jest dobre na osłabienie organizmu, codzienny stres związany z pracą i zły nastrój.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić