Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Źródło niebezpiecznego cholesterolu? Tyle można jeść

17

Kilkadziesiąt lat temu jajka uznano za źródło niebezpiecznego cholesterolu i odradzano ich nadmiar w diecie. Dziś, według American Heart Association, większość osób może spożywać jedno jajko dziennie. Nic dziwnego — liczba składników odżywczych zawartych w zaledwie jednym jajku może onieśmielać!

Źródło niebezpiecznego cholesterolu? Tyle można jeść
Jajka nie dla wszystkich? (Getty Images, Charles Gullung)

Wartości odżywcze jajka

Zaledwie jedno jajko zaspokaja:

55,8 proc. dziennego zapotrzebowania na selen

53,4 proc. dziennego zapotrzebowana na witaminę B4 (cholinę)

53.3 proc. dziennego zapotrzebowania na biotynę (witaminę B7)

37,8 proc. dziennego zapotrzebowania na molibden

37,1 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12

35.2 proc. dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminę B2)

28 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas pantotenowy (witaminę B5)

17,8 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A

16, 3 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3)

15,8 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor

11,8 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy (witaminę B9)

11,7 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk

10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D

10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6

9,7 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo

8 proc. dziennego zapotrzebowania na miedź

7 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E

4,3 proc. dziennego zapotrzebowania na wapn

3,3 proc. dziennego zapotrzebowania na tiaminę (witaminę B1)

2,9 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez

2,9 proc. dziennego zapotrzebowania na potas

1,1 proc. dziennego zapotrzebowania na chrom

0,9 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan

0,25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K

Do tego zawiera 54 mg kwasów tłuszczowych omega-3 oraz 1,148 mg kwasów tłuszczowych omega-5.

Co z cholesterolem?

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą jednak, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.

Wiele osób nie wie, że tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie — mówi Donald Hensrud, profesor medycyny prewencyjnej i żywienia na Mayo Clinic College of Medicine oraz konsultant w dziedzinie medycyny wewnętrznej w Mayo Clinic.

Jajka zawierają cholesterol, nie powodują natomiast wytwarzania go przez organizm po spożyciu.

Nie oznacza to, że należy porzucić wszelkie ograniczenia związane z jedzeniem jajek. Kwestia ta powinna rozpatrywana być indywidualnie, w zależności od stanu zdrowia. Osoby, które borykają się wysokim poziomem cholesterolu we krwi albo cukrzycą w dalszym ciągu nie powinny spożywać więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić