Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie

7

Kilkadziesiąt lat temu jajka były dietetycznym wrogiem numer jeden, jakiś czas temu wróciły jednak do łask. Co się zmieniło? Czy rzeczywiście można jeść bez ograniczeń?

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie
Czy jajka można jeść codziennie? (Licencjodawca, Irina Marwan)

— W latach 60. i 70. XX wieku jajka uznawane były za głównego wroga zdrowia serca, głównie ze względu na to, że odkryto, iż wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko chorób serca, a jajka są bogate w cholesterol. Dziś wiemy, że tłuszcze nasycone w żywności, takie jak czerwone mięso, masło, ser i pełnotłuste produkty mleczne, mają większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż cholesterol w jajkach. Jajka, na tym początkowym etapie, obarczono winą niewspółmierną do rzeczywistości — wyjaśnia w rozmowie z The Washington Post Bonnie Liebman, dyrektor ds. żywienia w amerykańskim Centrum Nauki w Interesie Publicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak kupić dobre jajka?

Jak często można jeść jajka?

Mimo to, podstawowe zasady dotyczące jaj pozostają niezmienne. Nadal trzeba być ostrożnym, ale jest to kwestia, która powinna być rozpatrywana indywidualnie – w zależności od stanu zdrowia konkretnej osoby. Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone niewydolnością dziennie. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Osoby starsze – te, których poziom cholesterolu mieści się w normie — mogą spożywać nawet do dwóch jajek dziennie.

Dlaczego jajka nie są aż tak szkodliwe?

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość (lub jej brak) tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.

— Wiele osób nie wie, że tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie — mówi Donald Hensrud, profesor medycyny prewencyjnej i żywienia na Mayo Clinic College of Medicine oraz konsultant w dziedzinie medycyny wewnętrznej w Mayo Clinic.

Nie oznacza to, że cholesterol w diecie jest zupełnie nieszkodliwy. Oba te czynniki w organizmie jeszcze bardziej maksymalizują ryzyko. Oznacza to, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jajek wraz z dodatkami, które często im towarzyszą: bekonem, kiełbasą lub maślanymi tostami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 27.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Mikroplastik mamy we krwi. Najwięcej jest go u osób po udarze
Lotnisko w Norwich musiało zamknąć pas startowy. Wszystko przez awaryjne lądowanie
Zostawiła otwarte auto na moment. Złodziej wykorzystał okazję w kilka sekund
Przeżyła atak rekina. Na pomoc ruszyli nieznajomi
Drink z niespodzianką w knajpie. Mieszkanka Wirginii znalazła węża
Oto co pasażer bmw pokazał w kierunku policji. Szybko się doigrał
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić