Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie

7

Kilkadziesiąt lat temu jajka były dietetycznym wrogiem numer jeden, jakiś czas temu wróciły jednak do łask. Co się zmieniło? Czy rzeczywiście można jeść bez ograniczeń?

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie
Czy jajka można jeść codziennie? (Licencjodawca, Irina Marwan)

— W latach 60. i 70. XX wieku jajka uznawane były za głównego wroga zdrowia serca, głównie ze względu na to, że odkryto, iż wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko chorób serca, a jajka są bogate w cholesterol. Dziś wiemy, że tłuszcze nasycone w żywności, takie jak czerwone mięso, masło, ser i pełnotłuste produkty mleczne, mają większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż cholesterol w jajkach. Jajka, na tym początkowym etapie, obarczono winą niewspółmierną do rzeczywistości — wyjaśnia w rozmowie z The Washington Post Bonnie Liebman, dyrektor ds. żywienia w amerykańskim Centrum Nauki w Interesie Publicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak kupić dobre jajka?

Jak często można jeść jajka?

Mimo to, podstawowe zasady dotyczące jaj pozostają niezmienne. Nadal trzeba być ostrożnym, ale jest to kwestia, która powinna być rozpatrywana indywidualnie – w zależności od stanu zdrowia konkretnej osoby. Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone niewydolnością dziennie. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Osoby starsze – te, których poziom cholesterolu mieści się w normie — mogą spożywać nawet do dwóch jajek dziennie.

Dlaczego jajka nie są aż tak szkodliwe?

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość (lub jej brak) tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.

— Wiele osób nie wie, że tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie — mówi Donald Hensrud, profesor medycyny prewencyjnej i żywienia na Mayo Clinic College of Medicine oraz konsultant w dziedzinie medycyny wewnętrznej w Mayo Clinic.

Nie oznacza to, że cholesterol w diecie jest zupełnie nieszkodliwy. Oba te czynniki w organizmie jeszcze bardziej maksymalizują ryzyko. Oznacza to, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jajek wraz z dodatkami, które często im towarzyszą: bekonem, kiełbasą lub maślanymi tostami.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić