Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Zwiększa ryzyko raka. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"

33
Podziel się:

Niewłaściwy sposób odżywiania wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną i może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Eksperci z Second World Cancer Research Fund ostrzegają, że żywność bogata w sól, cukier i mąkę rafinowaną zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Sprawdź, które produkty powinny zniknąć z twojego jadłospisu.

Zwiększa ryzyko raka. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"
Mąka rafinowana wpływa negatywnie na nasze zdrowie (Licencjodawca, Valeriy Lushchikov)

Dietetycy i lekarze szacują, że odpowiednia dieta może zapobiec występowaniu prawie jednej trzeciej chorób nowotworowych.

Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta - podkreśliła podczas rozmowy z WP abcZdrowie psychodietetyk i technolog żywności Joanna Mulik-Buczma.

Do produktów zawierających substancje potencjalnie kancerogenne możemy zaliczyć produkty mające w swoim składzie znaczne ilości soli. Należą do nich m.in.: sosy w proszku, zupy instant, przetwory mięsne, mieszanki przypraw, słone przekąski i fast foody. Nadmiar sodu sprawia, że tego rodzaju artykuły spożywcze mogą w rezultacie przyczynić się do rozwoju raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Na rozwój komórek nowotworowych w organizmie są w dużym stopniu narażone również osoby regularnie sięgające po słodycze i słodkie napoje.

Dotyczy to też produktów cukierniczych, piekarniczych i wyrobów garmażeryjnych, w których składzie znajdziemy sporo rafinowanej mąki. Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Second World Cancer Research Fund potwierdziły, że cukier jest substancją o działaniu prozapalnym.

Poza tym nadmiar cukru wywołuje nagłe skoki glukozy w krwiobiegu, które przyczyniają się do zachorowania na niektóre rodzaje raka. W słodkich produktach bardzo często znajduje się też syrop glukozowo-fruktozowy. Ta substancja o wysokiej zawartości fruktozy również zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(33)
Erni774
2 tyg. temu
Głowa mala
heh
2 tyg. temu
A czy zatrute jedzenie, woda, powietrze oraz preparaty nie są przyczyną tych chorób? Czy medycy i big farmy nie biorą też w tym udziału? Artykuł nie przemawia do mnie w 50%.
Pisowiec
2 tyg. temu
Żondam natychmiastowego zamknięcia punktuw sprzedaży pieroguw i aresztowania kucharzy za otruwanie polaków !
Haha
2 tyg. temu
Czemu na zdjęciu są pierogi??
Gość
2 tyg. temu
Ludzi ciągnie do śmieciowego jedzenia,bo ono jest łatwo dostępne i uzależnia. Powiedz tylko,że jest niezdrowe- zjedzą Cię. Dlatego życie jest sztuką wyboru.Lubisz syf,to jedz. Lecz się potem sam.
Polak
2 tyg. temu
Dobrze mówią,ale Polacy to wiadomo...na coś trzeba umrzeć
Gość
2 tyg. temu
Nic nowego. Wszyscy to wiedzą.
Ixi
3 tyg. temu
Cokolwiek sie je to jedz, z umiarem, male porcje czesto 5x dzienne chude mieso i nie czesto, soli tyle Co do smaku.
kaszana
3 tyg. temu
Pierogi zwiększają ryzyko raka! To się ciśnie na myśl,kiedy widzimy pierogi na zdjęciu ilustrującym tytuł "Zwiększa ryzyko raka..."
Nikodem
3 tyg. temu
Tusk jak rządził to dopiero ludzi głodził a przede wszystkim dzieci głodne chodziły ale jego miały się dobrze bo kradł oszukiwał I dalej mu się marzy władza ale niedoczekanie jego
stanley
3 tyg. temu
jak się czyta te wiadomości z niemieckich mediów to się dochodzi do wniosku że jeść nie należy nic natomiast pracować można zawsze to mi przypomina oświęcim jeść tylko rzepę i wodę i arbajt
Gość
3 tyg. temu
Najlepiej nic nie jeść bo wszystko powoduje raka. Wszystko teraz jest przetworzone,konserwanty są praktycznie we wszystkim co jemy. Niezależnie czy to są wędliny, nabiał, mięso itp...czemu ludzie kupują tanią żywność bo ceny idą w górę a jeść coś trzeba. Ilu stać na zdrową żywność? A czy aby na pewno jest taka zdrowa? Bzdura takie samo gówno tylko trzeba więcej zapłacić, tylko ludzie dają się nabrać na eko i bio to jeszcze więcej przetworzony syf ale reklama robi swoje.
Smerfetka Bih...
3 tyg. temu
Nie jesc to bedzie sie zdrowym
Anna
3 tyg. temu
Komentarze są powalające. Teraz rozumiem dlaczego ludzie kupują rakotwórczą żywność.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić