Kamil S. Sikora| 

Zwiększa ryzyko raka. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"

82

Niewłaściwy sposób odżywiania wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną i może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Eksperci z Second World Cancer Research Fund ostrzegają, że żywność bogata w sól, cukier i mąkę rafinowaną zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Sprawdź, które produkty powinny zniknąć z twojego jadłospisu.

Zwiększa ryzyko raka. "To przyczyna przynajmniej 30 proc. nowotworów"
Mąka rafinowana wpływa negatywnie na nasze zdrowie (Licencjodawca, Valeriy Lushchikov)

Dietetycy i lekarze szacują, że odpowiednia dieta może zapobiec występowaniu prawie jednej trzeciej chorób nowotworowych.

Artykuły żywnościowe, oprócz składników odżywczych, mogą zawierać potencjalne mutageny i kancerogeny. Niektóre z nich występują naturalnie w żywności, inne powstają podczas obróbki termicznej oraz niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych. Szacuje się, że przyczynę przynajmniej 30 proc. nowotworów stanowi zła dieta - podkreśliła podczas rozmowy z WP abcZdrowie psychodietetyk i technolog żywności Joanna Mulik-Buczma.

Do produktów zawierających substancje potencjalnie kancerogenne możemy zaliczyć produkty mające w swoim składzie znaczne ilości soli. Należą do nich m.in.: sosy w proszku, zupy instant, przetwory mięsne, mieszanki przypraw, słone przekąski i fast foody. Nadmiar sodu sprawia, że tego rodzaju artykuły spożywcze mogą w rezultacie przyczynić się do rozwoju raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Na rozwój komórek nowotworowych w organizmie są w dużym stopniu narażone również osoby regularnie sięgające po słodycze i słodkie napoje.

Dotyczy to też produktów cukierniczych, piekarniczych i wyrobów garmażeryjnych, w których składzie znajdziemy sporo rafinowanej mąki. Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Second World Cancer Research Fund potwierdziły, że cukier jest substancją o działaniu prozapalnym.

Poza tym nadmiar cukru wywołuje nagłe skoki glukozy w krwiobiegu, które przyczyniają się do zachorowania na niektóre rodzaje raka. W słodkich produktach bardzo często znajduje się też syrop glukozowo-fruktozowy. Ta substancja o wysokiej zawartości fruktozy również zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić