Zwiększa ryzyko raka żołądka i wątroby. Uważaj na ten składnik

302

Sposób, w jaki się odżywiamy, znacznie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Regularnie sięganie po niektóre produkty może prowadzić do rozwoju poważnych chorób - w tym nowotworów. Sprawdź, jaką żywność lepiej ograniczyć w naszym codziennym menu.

Zwiększa ryzyko raka żołądka i wątroby. Uważaj na ten składnik
Sól to składnik, który zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka (Sergei Malgavko)

Tłuszcze nasycone

Częste sięganie po tłuste potrawy zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego. Najbardziej szkodliwe są produkty bogate w tłuszcze nasycone, takie jak tłuste mięso czy gotowe dania. Tego rodzaju żywność powoduje większą produkcję żółci, wpływa na metabolizm bakterii obecnych w jelicie grubym i przyczynia się do powstawania kwasów wtórnych, które wykazują właściwości kancerogenne. Dieta bogata w tłuszcze nasycone to także jeden z czynników ryzyka raka piersi.

Czerwone mięso

Osoby regularnie jedzące wieprzowinę czy wołowinę są bardziej narażone na raka jelita grubego, żołądka i trzustki. Tę zależność potwierdziły wyniki wielu badań naukowych. Zdrowszym rozwiązaniem jest mięso drobiowe, które zawiera mniej hemu – substancji odpowiadającej za czerwony kolor mięsa. Hem może przyczynić się do uszkodzenia śluzówki jelita grubego i pobudzać bakterie obecne w tym odcinku układu pokarmowego do wytwarzania związków rakotwórczych.

Sól

Dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw podnosi ryzyko rozwoju nowotworu żołądka. Nadmiar soli może uszkodzić nabłonek żołądka i wywołać stan zapalny. Pamiętajmy, że sól występuje również w wędzonkach, konserwach mięsnych i rybnych, warzywach konserwowych, kostkach rosołowych, sosach i zupach w proszku, chipsach, fast foodach i gotowych mieszankach przypraw.

Alkohol

Napoje alkoholowe spożywane w nierozsądnych ilościach nie tylko szkodzą naszej wątrobie. Nadmiar alkoholu może prowadzić do rozwoju raka gardła, jamy ustnej, krtani przełyku i piersi. Dotyczy to szczególnie kobiet, ponieważ mają większą ilość wody w organizmie. Kobieta, która wypija taką samą ilość trunku, co mężczyzna o podobnej masie ciała, będzie miała większe stężenie alkoholu w krwiobiegu.

Orzechy i ziarna zbóż

Jeśli te produkty są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, mogą zwiększać ryzyko raka wątroby. Niewłaściwa wilgotność powoduje powstawanie aflatoksyn, które są rakotwórcze. Dlatego ziarna zbóż i orzechy należy kupować ze sprawdzonych źródeł. Powinniśmy także zwracać uwagę na ich wygląd i upewnić się, że te produkty nie zawierają pleśni.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić