17 tys. Polaków umiera przez ten składnik. Jest zakazany przy nadciśnieniu
Nadciśnienie to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających Polaków - cierpi na nie ponad 15 mln osób w naszym kraju. Nieleczone prowadzi do licznych chorób układu krążenia, w tym zawału serca. W profilaktyce może pomóc zbilansowana dieta. Podpowiadamy, jakich produktów należy unikać, aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Sól
Mimo iż sód jest kluczowym składnikiem, jego dzienne zapotrzebowanie wynosi jedynie 0,2-0,5 g/dzień, a według WHO spożycie powyżej 2 g/dzień może wywoływać negatywne skutki. To właśnie nadmierne spożycie sodu (najczęściej dostarczanego w soli) uznaje się za szkodliwe dla zdrowia, gdyż prowadzi do nadciśnienia, którego następstwami są poważne choroby układu sercowo-naczyniowego.
Szacuje się, że rocznie nawet 1,65 mln osób umiera z powodu wysokiego spożycia sodu, z czego około 17 tys. przypada na Polskę. Wiele badań wiąże ze spożyciem sodu także inne schorzenia np. układu trawienia, w tym nowotwory żołądka, choroby nerek czy osteoporozę.
Wędzone ryby
Chociaż ryby są źródłem białka, kwasów omega-3, składników mineralnych i witamin, nie wszystkie są polecane dla osób z nadciśnieniem. Wędzenie łączy się z utratą większości substancji odżywczych. Dietetycy dodają, że wędzone ryby mają jeszcze jedną wadę – zawierają mnóstwo soli. Właśnie dlatego osoby z nadciśnieniem powinny ich unikać.
Kiszona kapusta i ogórki
Osoby z nadciśnieniem nie powinny również spożywać kiszonej kapusty i ogórków. Pomimo tego, że są one niskokaloryczne, w swoim składzie mają również duże ilości soli. Jeden średniej wielkości ogórek zawiera ok. 570 mg sodu, a pół szklanki kiszonki 460 mg.
Nabiał
Choć powszechnie wiadomo, że nabiał jest źródłem białka i uważa się go za cenne źródło wapnia, to okazuje się, że nie jest zalecany osobom z nadciśnieniem. Odradzane są zwłaszcza pełnotłuste produkty - tylko w jednej szklance pełnego mleka znajdziemy 8 g tłuszczu. Nabiał w przewadze zawiera też tłuszcze nasycone - także z tego względu nie jest polecany nadciśnieniowcom.
Jeżeli nie chcesz całkowicie zrezygnować z nabiału, sięgaj po chude mleka i sery. Spożywane kilka razy w miesiącu nie przyczynią się do znacznego wzrostu ciśnienia.
Dieta dla osób z nadciśnieniem
Przy nadciśnieniu tętniczym warto postawić na dietę DASH. Ten jadłospis zawiera posiłki o niskiej zawartości cholesterolu. Są pełne warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te ostatnie znajdziemy w tłustych rybach i oliwie.
Warto wiedzieć, że nieleczone nadciśnienie prowadzi do miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy do zaburzeń wzroku, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta.