Najgorsza z ryb. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rtęcią

Dostarczają kwasów omega-3 i cennych wartości odżywczych. To powszechne przekonanie na temat ryb. Niestety, nie wszystkie gatunki są zdrowe. Kluczowe znaczenie ma sposób ich hodowli. Częste sięganie po jedną z najtańszych na rynku ryb, czyli pangę, może być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dietetycy ostrzegają: sięgając po rybę kieruj się jej jakością

Ryby i owoce morze dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin m.in. A, B, D oraz E. Dietetycy sugerują, że powinno się po nie sięgać co najmniej raz w tygodniu. Część dziko żyjących gatunków jest też źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ m.in. na pracę naszego serca i mózgu.

To, że ryby są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy. Niewielu konsumentów zwraca jednak uwagę na to, skąd pochodzą. A jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to może mieć kluczowe znaczenie, jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą.

Jednym z takich przykładów jest hodowana na skalę przemysłową panga. W Polsce jest sprzedawana głównie w postaci mrożonych filetów. Ryba najczęściej trafia do Europy z hodowli w wietnamskich rzekach.

Zdrowy jak ryba. Nie w przypadku pangi

Jak podaje medyczny serwis Medical Daily - panga ma bardzo niską wartość odżywczą i nie dostarcza cennych kwasów omega- 3. Ponadto jedzenie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.
Na potwierdzenie tej tezy wymienia główne przyczyny, takie jak niewłaściwa kontrola ryb. Podczas wyrywkowych testów w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek ryby zawierało rtęć i bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.

Również zanieczyszczenie wody ma wpływ na jakość mięsa. Ryby te zwykle żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami. To wszystko przenika do ich organizmu. Stawy hodowlane znajdują się głównie w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.

Wietnamczycy stosują podczas hodowli szeroką gamę pestycydów, środków dezynfekujących i antybiotyków, które zostały już zakazane w Stanach Zjednoczonych i Europie. Podczas badań wykryto w filetach obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu, a także hormony i leki.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył