Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Najgorsza z ryb. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rtęcią

296
Podziel się:

Dostarczają kwasów omega-3 i cennych wartości odżywczych. To powszechne przekonanie na temat ryb. Niestety, nie wszystkie gatunki są zdrowe. Kluczowe znaczenie ma sposób ich hodowli. Częste sięganie po jedną z najtańszych na rynku ryb, czyli pangę, może być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.

Najgorsza z ryb. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rtęcią
(Getty Images)

Dietetycy ostrzegają: sięgając po rybę kieruj się jej jakością

Ryby i owoce morze dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin m.in. A, B, D oraz E. Dietetycy sugerują, że powinno się po nie sięgać co najmniej raz w tygodniu. Część dziko żyjących gatunków jest też źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ m.in. na pracę naszego serca i mózgu.

To, że ryby są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy. Niewielu konsumentów zwraca jednak uwagę na to, skąd pochodzą. A jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to może mieć kluczowe znaczenie, jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą.

Jednym z takich przykładów jest hodowana na skalę przemysłową panga. W Polsce jest sprzedawana głównie w postaci mrożonych filetów. Ryba najczęściej trafia do Europy z hodowli w wietnamskich rzekach.

Zdrowy jak ryba. Nie w przypadku pangi

Jak podaje medyczny serwis Medical Daily - panga ma bardzo niską wartość odżywczą i nie dostarcza cennych kwasów omega- 3. Ponadto jedzenie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.
Na potwierdzenie tej tezy wymienia główne przyczyny, takie jak niewłaściwa kontrola ryb. Podczas wyrywkowych testów w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek ryby zawierało rtęć i bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.

Również zanieczyszczenie wody ma wpływ na jakość mięsa. Ryby te zwykle żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami. To wszystko przenika do ich organizmu. Stawy hodowlane znajdują się głównie w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.

Wietnamczycy stosują podczas hodowli szeroką gamę pestycydów, środków dezynfekujących i antybiotyków, które zostały już zakazane w Stanach Zjednoczonych i Europie. Podczas badań wykryto w filetach obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu, a także hormony i leki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(296)
usa
7 miesięcy temu
nie tylko panga, rowniez laks z norwegi
senior emeryt
7 miesięcy temu
chleb i jego przetwory ,mąka ,kasze w polsce to chemia no i azotany w pomidorach ,kiełbasie ,szynkach,wieprzowinie . dlaczego nic nie robi krajowa kontrola od żywności i od leków.tylko co jeść trawę ,bo zboże to przecież też trawa? jabłka to cukier. to demokracja spowodowała,że rządzą nami przybłędy ,skorumpowani politycy i karierowicze.
Gamaliel
rok temu
Zgadzam się z tymi którzy mówią: Kto pozwala na sprowadzanie ty h ryb do Europy, a w końcu i do Polski? Skoro są tak skażone, trujące i szkodliwe dla zdrowia to dlaczego są tak pows, ech e w handlu spożywczym.
Ada
rok temu
Szkoda, że jest smaczna. Ale warto faktycznie patrzeć na składy. Ja bardzo lubię sklep smak natury, bo właśnie tam odnalazłam kilka produktów, którym warto się przyjrzeć.
alicja22
2 lata temu
Hormony, czy to znaczy, że jak zjem, to mi wyrośnie broda?
rybka
2 lata temu
Dziwne, o łososiu cisza a chłonie metale ciężkie jak gąbka... o tuńczyku to nawet nie ma co pisać, dziwne że nie świeci z puszek... Najlepsze są ryby z polskich hodowli - pstrągi, karp, amur, u nas jeszcze nie ma takiej masówki jak w innych krajach więc nie opłaca się kantować na szeroką skalę, a małe hodowle znajdują się w co drugim mieście.
Dawid
2 lata temu
A kiedyś prawie cały czas ją jadłem
Nick
2 lata temu
Lubię pangę bo nie czuć ją rybą 😁😁😁
Paweł
2 lata temu
Same delicje haha. Kiedyś oglądałem film o hodowli łososi. Od tamtej pory przestałem je jeść.
agniecha
2 lata temu
Kto nas wykańcza, produkuje niezdrową zywność, aby jak najwięcej zarobić? Czyżby nie możni tego świata? Dziś nie liczy się człowiek tylko pieniądz.
Anonim
2 lata temu
A ja widziałem program o hodowlach tych ryb żyją prawie że w ścieku i żywiono je padliną A wokół jeszcze szczury pływały, smacznego wszystkim
franek
2 lata temu
szczepionki na cowid też zawierają te wszystkie świństwa - a jednak rząd zdecydowanie ją zaleca...
Dr.
2 lata temu
Jeżeli wiedzą że to syf to kto zezwala na import do Europy! ?
Stop hejt
2 lata temu
Powininsmy poprosic Donaldu Kiela o pomoc
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić