Zwiększają ryzyko raka jelit. Ekspert wymienia największe zagrożenia
Dietetyk Michał Wrzosek wymienił w jednym ze swoich materiałów wideo na Instagramie trzy główne zewnętrzne zagrożenia dla zdrowia jelit. - To produkty, które prowadzą do dominacji szkodliwych bakterii w jelitach, redukując populację tych korzystnych — powiedział ekspert. O jakich dokładnie produktach mowa?
Żywność wysokoprzetworzona
Charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów i tłuszczów nasyconych oraz brakiem błonnika. Jak podkreśla dietetyk, zawiera często sztuczne dodatki (wzmacniacze smaku i zapachu), które nie sprzyjają ani naszemu zdrowiu, ani sylwetce.
Zdaniem eksperta warto zatem zainwestować czas w dokładne przeczytanie etykiet produktów na półce sklepowej. Szczególnie należy unikać tych, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans.
Sięganie po te opcje ma swoje odzwierciedlenie w rosnącej liczbie przypadków otyłości, nadciśnienia i demencji. Co więcej, żywność wysoko przetworzona może przyspieszać proces starzenia się organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia
Lekarstwa
Drugim czynnikiem, na który zwraca uwagę Wrzosek, jest nieodpowiednie stosowanie leków, w tym antybiotyków. Zaznacza, że choć czasami konieczne jest ich przyjmowanie, powinno się to odbywać wyłącznie na podstawie zaleceń lekarskich. Nadużywanie farmaceutyków może prowadzić do uszkodzeń śluzówki układu pokarmowego i owrzodzeń.
Po zakończeniu terapii antybiotykowej nie powinno się sięgać po leki pozostałe w domowej apteczce bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Częste przyjmowanie antybiotyków może zniszczyć korzystne bakterie w jelitach, co z kolei może prowadzić do poważnych zaburzeń w procesie trawienia i absorpcji składników odżywczych.
Alkohol
Trzecim zagrożeniem dla zdrowia jelit jest alkohol. Jego spożycie sprzyja rozmnażaniu się szkodliwych bakterii w jelitach i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita. Michał Wrzosek podkreśla, że nie ma "bezpiecznej" dawki alkoholu — każda działa toksycznie.
Nadmiar alkoholu może również doprowadzić do zapalenia oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Skutki długotrwałego spożywania alkoholu nie ograniczają się jednak jedynie do układu pokarmowego – alkohol niszczy wątrobę, negatywnie wpływa na serce i trzustkę, a jego nadużywanie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, psychiczne oraz społeczne.