Milena Górecka| 

Zwiększają ryzyko raka jelit. Ekspert wymienia największe zagrożenia

4

Dietetyk Michał Wrzosek wymienił w jednym ze swoich materiałów wideo na Instagramie trzy główne zewnętrzne zagrożenia dla zdrowia jelit. - To produkty, które prowadzą do dominacji szkodliwych bakterii w jelitach, redukując populację tych korzystnych — powiedział ekspert. O jakich dokładnie produktach mowa?

Zwiększają ryzyko raka jelit. Ekspert wymienia największe zagrożenia
Co szkodzi jelitom? M.in. dania wstępnie przygotowane i gotowe do spożycia (Licencjodawca)

Żywność wysokoprzetworzona

Charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów i tłuszczów nasyconych oraz brakiem błonnika. Jak podkreśla dietetyk, zawiera często sztuczne dodatki (wzmacniacze smaku i zapachu), które nie sprzyjają ani naszemu zdrowiu, ani sylwetce.

Zdaniem eksperta warto zatem zainwestować czas w dokładne przeczytanie etykiet produktów na półce sklepowej. Szczególnie należy unikać tych, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans.

Sięganie po te opcje ma swoje odzwierciedlenie w rosnącej liczbie przypadków otyłości, nadciśnienia i demencji. Co więcej, żywność wysoko przetworzona może przyspieszać proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia

Lekarstwa

Drugim czynnikiem, na który zwraca uwagę Wrzosek, jest nieodpowiednie stosowanie leków, w tym antybiotyków. Zaznacza, że choć czasami konieczne jest ich przyjmowanie, powinno się to odbywać wyłącznie na podstawie zaleceń lekarskich. Nadużywanie farmaceutyków może prowadzić do uszkodzeń śluzówki układu pokarmowego i owrzodzeń.

Po zakończeniu terapii antybiotykowej nie powinno się sięgać po leki pozostałe w domowej apteczce bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Częste przyjmowanie antybiotyków może zniszczyć korzystne bakterie w jelitach, co z kolei może prowadzić do poważnych zaburzeń w procesie trawienia i absorpcji składników odżywczych.

Alkohol

Trzecim zagrożeniem dla zdrowia jelit jest alkohol. Jego spożycie sprzyja rozmnażaniu się szkodliwych bakterii w jelitach i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita. Michał Wrzosek podkreśla, że nie ma "bezpiecznej" dawki alkoholu — każda działa toksycznie.

Nadmiar alkoholu może również doprowadzić do zapalenia oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Skutki długotrwałego spożywania alkoholu nie ograniczają się jednak jedynie do układu pokarmowego – alkohol niszczy wątrobę, negatywnie wpływa na serce i trzustkę, a jego nadużywanie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, psychiczne oraz społeczne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić