Gorące napoje mogą powodować raka

8

Informacje dla smakoszy parującej kawy, herbaty i innych napojów o temperaturze bliskiej wrzeniu nie są optymistyczne. Ich picie może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór - informuje Światowa Organizacja Zdrowia.

Gorące napoje mogą powodować raka
(Shutterstock.com)

WHO nie pozostawia złudzeń. Przyjmowanie płynów o temperaturze 65 lub więcej stopni może powodować raka przełyku. Agencja Reutera podaje, że o ile kawa sama w sobie nie ma zgubnego wpływu na zdrowie, to jej wysoka temperatura może nam zaszkodzić.

Wcześniej kawa była postrzegana jako potencjalny kancerogen. Tak Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC), która jest agendą WHO, oznacza substancje mogące powodować nowotwory. Jednak w dopiero co opublikowanym raporcie30239-X/fulltext){:external} IARC wycofuje się z tych stwierdzeń. Natomiast w wyniku badań znaleziono za to związek między rozwojem raka, a ciepłotą napoju.

Lista kancerogennych substancji regularnie zwiększa się. W ubiegłym roku IARC opublikował badania, według których raka mogą powodować nawet wędliny. Dlatego najlepiej dużo ćwiczyć, nie przesadzać z alkoholem i nie śpieszyć się przy piciu świeżo zagotowanej np. herbaty.

Autor: Mateusz Kijek

Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić