Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Łatwy przepis na domowe pieczywo. Bułki, które przygotujesz w godzinę

9

To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na domowe pieczywo. Można je przygotować w mniej niż godzinę i wychodzą po prostu genialne. Czy do upieczenia tych bułek potrzeba drożdży? W czasie, gdy o ten produkt bywa niezwykle trudno, odpowiedź brzmi: niestety tak.

Przepis na domowe bułki. Przygotujesz je w godzinę
Przepis na domowe bułki. Przygotujesz je w godzinę (o2.pl/fot. Kamil Karnowski)

Świeże domowe pieczywo to nic skomplikowanego. Z tym przepisem powinni poradzić sobie nawet ci, którzy rzadko zaglądają do kuchni. Ważne jednak, by skrupulatnie stosować się do przepisu i nie robić nic "na oko".

Domowe bułki. Potrzebne składniki

  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 14g drożdży instant (2 standardowe opakowania)
  • 300ml mleka
  • 50g masła
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: sezam lub mak do posypania i jajko do posmarowania bułek

Domowe bułki. Sposób przygotowania

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże
  • Rozpuść masło w rondelku. Gdy tylko się rozpuści, zdejmij z ognia, wlej mleko i dokładnie wymieszaj
  • Wlej mieszankę mleka i masła do mąki, dodaj sok z cytryny
  • Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut. Możesz to zrobić mikserem z łyżką chlebową
  • Wysmaruj blachę masłem i włącz piekarnik na 50 st. C.
  • Podziel ciasto na 15 równych części
  • Formuj bułeczki - najpierw zrób z ciasta kulkę, później lekko ją rozpłaszcz i zawijaj krawędzie do środka, zakładając je jedna na drugą. Następnie odwróć łączeniem do dołu i zaokrąglij je ciągnąc dłonią po powierzchni blatu
  • Ułóż bułki na blasze w równych odstępach
  • Wstaw je na 20 minut do piekarnika do wyrośnięcia. Możesz też przykryć bułki ściereczką i odstawić na 40 minut w pobliżu kaloryfera
  • Wyjmij bułki i nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Możesz je naciąć na czubku oraz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem
  • Piecz bułki przez 20 minut, aż będą złociste

Tak przygotowane bułki będą idealne zarówno na słono, jak i na słodko. Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotowaliśmy dla ciebie również przepis na ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nie potrzeba do niego mąki, cukru, ani żadnego tłuszczu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić