Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

#przepisdnia Elegancki karmelowy deser

Podziel się:

Oto wykwintny deser, który jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu.

#przepisdnia Elegancki karmelowy deser
(youtube.com)

Potrzebne składniki:

  • 0,5 szklanki cukru, który należy roztopić na karmel
  • 1 duże jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 0,25 szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki koniaku
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki lub creme fraiche
  • 0,5 szklanki mleka

*Na patelnię z grubym dnem wysypujemy cukier. *Należy poczekać aż utworzy się z niego karmel. Najlepiej cały czas poruszać patelnią, żeby karmel się nie przypalił. W żadnym wypadku nie wkładać do niego palców! Pokusa posmakowania może być wysoka, jednak taka też będzie jego temperatura, więc o poparzenie nietrudno.

Gotowy karmel wlewamy do czterech kokilek, wcześniej posmarowanych tłuszczem.

*Do dużej miski wbijamy jajko i żółtka. *Dodajemy sól i mieszamy trzepaczką na w miarę gładką masę. Dodajemy śmietanę, mleko, aromat waniliowy oraz koniak. Znowu mieszamy.

Wymieszaną masę wlewamy do kokilek z karmelem. Wstawiamy je do głębokiego naczynia żaroodpornego i wlewamy pomiędzy kokilki wodę do połowy ich wysokości. To pozwoli na lepsze upieczenie tego wspaniałego deseru. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciastka wykładamy na talerz.

Zobacz także: Film, który pokazuje krok po kroku jak wykonać ten przepis:
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić