#przepisdnia Faszerowana pomarańcza

4

Deser subtelny i wyjątkowy. Nie za słodki i nie za kwaśny. Zaskocz swoich przyjaciół i podaj przekąskę, jakiej jeszcze nie próbowali!

#przepisdnia Faszerowana pomarańcza
(Pixabay.com)

Do przygotowania potrzebujemy:

2 pomarańcze
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
40 g cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 żółtka
2 białka

Zabieramy się do pracy:

Wydrąż środek pomarańczy tak, aby utworzyć dwa "kubki". Miąższ włóż do mikrofalówki na 5 minut. Po wyciagnięciu odcedź sok. Połącz żółtka, 10 g cukru i mąkę. Powoli dodawaj mleko i wymieszaj wszystko. Delikatnie podgrzewaj całość i czekaj, aż zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień i dodaj likier.
Ubij pianę na sztywno. Dodaj do niej 30 g cukru. Połącz ją z wcześniej przygotowaną miksturą. Delikatnie włóż to do przygotowanych filiżanek. Umieść je w piecu na 20 minut w temperaturze 400 stopni. Udekoruj cukrem pudrem i miętą. Można podawać z lodami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić