Potrzebne nam będą:
Na ciasto:
500g mąki
30g drożdży
20g cukru
1 szklanka letniego mleka
2 żółtka
2 całe jajka
100g masła
1 łyżeczka soli
Do dekoracji – jak kto lubi - 1 łyżka maku, kminku i sezamu
Na farsz:
800g kapusty kiszonej
40g grzybów suszonych
Jak to zrobić?
Do miski wlewamy pół kubka letniego mleka. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i wkruszamy drożdże. Wszystko razem mieszamy i rozcieramy. Posypujemy zaczyn 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut do ciepłego miejsca. Do naczynia wbijamy jajka i żółtka i cukier. Ucieramy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy zaczyn, mąkę, resztę mleka i sól. Na końcu wlewamy roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy, aż zamieni się w ładną, kształtną kulę. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrabiamy jeszcze ciasto przez chwilę. Odcinamy niewielki kawałek, który zostawiamy do dekoracji. Resztę ciasta rozwałkowujemy starając się nadać mu kształt prostokąta. Rozkładamy na cieście farsz. Wszystko zwijamy tak jak roladę. Przekładamy na blachę.
Kawałek ciasta, do dekoracji, rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą foremek do ciastek dowolne kształty. W miseczce mieszamy jedno żółtko z łyżką wody i smarujemy tym kulebiak. Na wierzchu układamy wycięte kształty z ciasta. Smarujemy je żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem i kminkiem. Gotowy kulebiak wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45 minut.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.