Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie

12

O tym, że w kaszy gryczanej znalazły się ziarna pszenicy, inspekcję sanitarną poinformował sam producent. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, że partia kaszy gryczanej oznaczona jako bezglutenowa zawiera gluten. Sklepy zostały poinformowane, że produkt powinien zniknąć ze sklepowych półek.

Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie
W produkcie bezglutenowym znalazł się gluten. GIS ostrzega i wycofuje partię (Adobe Stock, ©Zbyszek Nowak - stock.adobe.com)

Gluten to substancja alergenna, dlatego spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. "Wadliwy" produkt był natomiast oznaczony jako bezglutenowy, co stanowi kluczową rolę dla osób z alergiami.

Kasza znika z półek sklepowych

Chodzi o produkt o nazwie: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto 1 kg. Numer partii to 241121 J, a data minimalnej trwałości to 31.10.2022. Producentem jest Denver Food Sp. z o.o. z Redy.

Kiedy firma zorientowała się, że produkt zawiera gluten, zadecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. Cały proces wycofywania partii z obrotu monitoruje inspekcja sanitarna. GIS zaleca konsumentom, aby nie spożywać partii kaszy określonej w komunikacie.

Czym jest gluten?

Sam gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Związek ten formuje się z prolamin i gluteninu podczas wyrabiania ciasta z wody i mąki.1 kwi 2021

Na spożywanie produktów zawierających gluten szczególnie uważać muszą osoby ze stwierdzoną celiaklią. To choroba autoimmunologiczna, wywoływana przez gluten, którego organizm nie przetwarza. Wiele osób skarży się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień czy owies. Codziennie doświadcza uporczywej zgagi, wzdęć brzucha i bólu.

Objawy mogą wskazywać na wiele różnych chorób, ale w pierwszej kolejności warto sprawdzić czy gluten nie jest przyczyną złego samopoczucia.

Autor: CHE
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Coraz więcej ofiar śmiertelnych. Polska w czołówce rankingu
Nie będzie premii na święta w Manchesterze United. Wpadł na inny pomysł
Tusk nie pozostawia złudzeń. Za ataki z farbą i gaśnicą grozić będą surowe kary
Klamka zapadła. TVP będzie musiało przeprosić WOŚP
Ujawnił zdradę żony na Instagramie. Możesz go pamiętać z polskich boisk
Polacy poznali rywali w walce o mundial. "Brak awansu byłby olbrzymią katastrofą"
Unia zaostrza kary za wykorzystywanie seksualne dzieci. Polska czeka na to prawo
Pożar na Złotej w Warszawie. Nieoficjalna przyczyna jest znana
Alarmy bombowe paraliżują szkoły na Mazowszu. Zgłoszenia spływają kaskadowo
Nie żyje Mieczysław Pietruski. Był legendą TVP i Polskiego Radia
Komisarz UE nie ma złudzeń. "Nie jesteśmy przygotowani na atak"
Przemycali papierosy przy użyciu balonów. Dwóch Białorusinów w rękach policji
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić