Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie

12

O tym, że w kaszy gryczanej znalazły się ziarna pszenicy, inspekcję sanitarną poinformował sam producent. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, że partia kaszy gryczanej oznaczona jako bezglutenowa zawiera gluten. Sklepy zostały poinformowane, że produkt powinien zniknąć ze sklepowych półek.

Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie
W produkcie bezglutenowym znalazł się gluten. GIS ostrzega i wycofuje partię (Adobe Stock, ©Zbyszek Nowak - stock.adobe.com)

Gluten to substancja alergenna, dlatego spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. "Wadliwy" produkt był natomiast oznaczony jako bezglutenowy, co stanowi kluczową rolę dla osób z alergiami.

Kasza znika z półek sklepowych

Chodzi o produkt o nazwie: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto 1 kg. Numer partii to 241121 J, a data minimalnej trwałości to 31.10.2022. Producentem jest Denver Food Sp. z o.o. z Redy.

Kiedy firma zorientowała się, że produkt zawiera gluten, zadecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. Cały proces wycofywania partii z obrotu monitoruje inspekcja sanitarna. GIS zaleca konsumentom, aby nie spożywać partii kaszy określonej w komunikacie.

Zobacz także: Pogoda w Sylwestra i Nowy Rok. Mamy najnowszą prognozę

Czym jest gluten?

Sam gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Związek ten formuje się z prolamin i gluteninu podczas wyrabiania ciasta z wody i mąki.1 kwi 2021

Na spożywanie produktów zawierających gluten szczególnie uważać muszą osoby ze stwierdzoną celiaklią. To choroba autoimmunologiczna, wywoływana przez gluten, którego organizm nie przetwarza. Wiele osób skarży się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień czy owies. Codziennie doświadcza uporczywej zgagi, wzdęć brzucha i bólu.

Objawy mogą wskazywać na wiele różnych chorób, ale w pierwszej kolejności warto sprawdzić czy gluten nie jest przyczyną złego samopoczucia.

Autor: CHE
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić