Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
CHE
|

Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie

8
Podziel się:

O tym, że w kaszy gryczanej znalazły się ziarna pszenicy, inspekcję sanitarną poinformował sam producent. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, że partia kaszy gryczanej oznaczona jako bezglutenowa zawiera gluten. Sklepy zostały poinformowane, że produkt powinien zniknąć ze sklepowych półek.

Gluten w produkcie bezglutenowym. GIS wydaje ostrzeżenie
W produkcie bezglutenowym znalazł się gluten. GIS ostrzega i wycofuje partię (Adobe Stock, ©Zbyszek Nowak - stock.adobe.com)

Gluten to substancja alergenna, dlatego spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. "Wadliwy" produkt był natomiast oznaczony jako bezglutenowy, co stanowi kluczową rolę dla osób z alergiami.

Kasza znika z półek sklepowych

Chodzi o produkt o nazwie: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto 1 kg. Numer partii to 241121 J, a data minimalnej trwałości to 31.10.2022. Producentem jest Denver Food Sp. z o.o. z Redy.

Kiedy firma zorientowała się, że produkt zawiera gluten, zadecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. Cały proces wycofywania partii z obrotu monitoruje inspekcja sanitarna. GIS zaleca konsumentom, aby nie spożywać partii kaszy określonej w komunikacie.

Zobacz także: Pogoda w Sylwestra i Nowy Rok. Mamy najnowszą prognozę

Czym jest gluten?

Sam gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Związek ten formuje się z prolamin i gluteninu podczas wyrabiania ciasta z wody i mąki.1 kwi 2021

Na spożywanie produktów zawierających gluten szczególnie uważać muszą osoby ze stwierdzoną celiaklią. To choroba autoimmunologiczna, wywoływana przez gluten, którego organizm nie przetwarza. Wiele osób skarży się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień czy owies. Codziennie doświadcza uporczywej zgagi, wzdęć brzucha i bólu.

Objawy mogą wskazywać na wiele różnych chorób, ale w pierwszej kolejności warto sprawdzić czy gluten nie jest przyczyną złego samopoczucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Jerzy
6 miesięcy temu
I macie swoje BIO !!!
pawel-
6 miesięcy temu
więcej jest zatruć lekarstwami , czy kaszą gryczaną panie dochtorze ?
aaaa
6 miesięcy temu
najgorsze ze morawiecki nie siedzi w pudle
Kasia z PO
6 miesięcy temu
Po pierwsze primo, kasza nadaje się do sporzycia. Po drugie primo, niewielkie ilości pszenicy, czy rzyta nie są szkodliwe dla uczuleniowców. Po trzecie primo, gluten jest obecny w produktach i sporzywany od początku istnienia ludzkości.Po czwarte primo, niepotszebne nagłośnienie tematu.
CNNNC
6 miesięcy temu
Nie ma uczulenia na gluten . Jest uczulenie na Glifosad
rolnik sam
6 miesięcy temu
napiszcie o Glifosacie w kaszy
Elem
6 miesięcy temu
No i co na to firma? Jak to możliwe? Za oszustwo i narażenie zdrowia i życia powinna być kara finansowa. Do tego zacznijcie sprawdzcas zanieczyszczenia np.pestycydy, szczególnie cytrusy
aaa
6 miesięcy temu
Gluten w produkcie bezglutenowym-Chryste Panie i co teraz z nami będzie?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić