Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
ABA
|

Ta witamina znika z aptek. Naukowcy twierdzą, że chroni przed rakiem

197
Podziel się

Spożywanie większych ilości witaminy D może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Naukowcy zalecają spożywanie produktów, które są bogate w tę witaminę. Część osób regularnie kupuje ją w aptece, co wyraźnie wpływa na jej popularność, a także na produkcję i dystrybucję. Apteki zarabiają na niej miliony.

Ta witamina znika z aptek. Naukowcy twierdzą, że chroni przed rakiem
Witamina D może zapobiec niektórym nowotworom (zdjęcie poglądowe). (Pixabay)
bFdXbROZ

Spożycie większej ilości witaminy D może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie "Gastroenterology" zaobserwowali, że spożycie zawierających witaminę produktów, m.in. ryb, grzybów i jaj, ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

Witamina D a rak jelita grubego

Jeśli okaże się, że witamina D faktycznie może zmniejszać ryzyko raka, byłaby doskonałym uzupełnieniem profilaktyki raka jelita grubego. Ponadto nie jest to rozwiązanie wiążące się z kosztami. Jak warto dodać - na polskim rynku cena witaminy D waha się już od 2 zł (30 kapsułek, 400 lu w jednej dawce) do 160 złotych (tu wyraźna różnica, bo jedna kapsułak to aż 5000 lu, a kapsułek w opakowaniu jest 240). Są także ceny sięgające 1000 zł, gdzie witamina ta ma pochodzić "z najlepszego możliwie źródła".

bFdXbRPb
Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.

Naukowcy dodają, że w ostatnich latach ilość przypadków raka jelita grubego spada. Jednak jednocześnie częściej zapadają na niego osoby młodsze.

Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku - dodał naukowiec.
bFdXbRPh

Nie znaleziono związku między spożyciem witaminy D a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50 roku życia. Naukowcy dodają, że potrzebne są kolejne badania, aby wyjaśnić tę niespójność.

Zobacz także: Nietypowe zastosowanie patyczków do uszu. Sprytne triki do wykorzystania w domu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bFdXbRPC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(197)
odkrywca
5 miesięcy temu
oraz rzeżączką i rzęsistkiem...
odkrywca
5 miesięcy temu
oraz rzeżączką i rzęsistkiem...?
konsultant
5 miesięcy temu
Zakazać tej witaminy i zaszczepić i będzie ok
bFdXbRPD
Axa
5 miesięcy temu
Niedlugo,wogole bedziemy wszystko kupowac w aptekach_znikna supermarkety_rybki,mieso,warzywa w tabletkach....ba juz tak jest ze warzywa sa w tabletkach czy olej
ciśnienie
5 miesięcy temu
To raczej wygląda na Tertens-am 1,5/10mg...
tylko tran ja...
5 miesięcy temu
Pytaniem jest ile witaminy jest w tej witaminie i ile zdoła wchłonąć jej organizm...?
Mcz .Errata
5 miesięcy temu
Pieczarki są bogate w witaminę D2
Pomorzanin
5 miesięcy temu
Z tego typu artykułów i wszędobylskich reklam farmaceutyków wynika, że do zdrowego i szczęśliwego życia wystarczy nam tylko zestaw tabletek każdego dnia i trochę kranówy do popicia. Jedzcie ludzie polskie swojskie jedzenie, na naturalnych nawozach, jedzcie swojskie mięso, jaja, nabiał i jak najwięcej czasu przebywajcie na świeżym powietrzu. Na tzw. suplementach tylko wysiądą wam nerki, żołądek, wątroba itd.
Mcz
5 miesięcy temu
Depresje mnożą się jak grzyby po deszczu notabene pieczarki są bogate w witaminę D3
bieżące
5 miesięcy temu
komentarz społeczny: awitaminozę, brak witaminy D ma absolutnie większość- brak pobytu na zewnątrz z odsłoniętą, skórą, ciałem, zimą tragedia i były grypy. Murzyni nie mają wapnia, jednak nie mają osteoporozy ze względu na słońce. Zażywanie ma niestety(sic!) kruczki. Zdecydowanie ważna jest bardziej witamina D3, niż wapń, i to w miarę możliwości z witaminą K2. Także Bor na kości, nie sam wapń. Wapń jako kreda nie jest przyswajany w starszym wieku i powoduje zwapnienie układu krwionośnego- jeśli bez K2.
Anna
5 miesięcy temu
Witamina D jest rozpuszczalna w tluszczu w takiej postaci jak pokazano na zdjeciu moze zniknac.
...
5 miesięcy temu
Teraz koncerny farmaceutyczne hodują komórki rybne i mięsne to nowy biznes a wkrótce wejdzie w życie zakaz hodowli wołowiny na wzgląd ocieplenia klimatu
wawa
5 miesięcy temu
napisal o vit.d a pokazuje biotyne
bFdXbRPv
siaraa
5 miesięcy temu
a ja przyjmuje w płynie 07 40 procentowa witamina
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić