Ta witamina znika z aptek. Naukowcy twierdzą, że chroni przed rakiem

Spożywanie większych ilości witaminy D może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Naukowcy zalecają spożywanie produktów, które są bogate w tę witaminę. Część osób regularnie kupuje ją w aptece, co wyraźnie wpływa na jej popularność, a także na produkcję i dystrybucję. Apteki zarabiają na niej miliony.

Witamina D może zapobiec niektórym nowotworom. (zdjęcie poglądowe)Witamina D może zapobiec niektórym nowotworom (zdjęcie poglądowe).
Źródło zdjęć: © Pixabay

Spożycie większej ilości witaminy D może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie "Gastroenterology" zaobserwowali, że spożycie zawierających witaminę produktów, m.in. ryb, grzybów i jaj, ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

Witamina D a rak jelita grubego

Jeśli okaże się, że witamina D faktycznie może zmniejszać ryzyko raka, byłaby doskonałym uzupełnieniem profilaktyki raka jelita grubego. Ponadto nie jest to rozwiązanie wiążące się z kosztami. Jak warto dodać - na polskim rynku cena witaminy D waha się już od 2 zł (30 kapsułek, 400 lu w jednej dawce) do 160 złotych (tu wyraźna różnica, bo jedna kapsułak to aż 5000 lu, a kapsułek w opakowaniu jest 240). Są także ceny sięgające 1000 zł, gdzie witamina ta ma pochodzić "z najlepszego możliwie źródła".

Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.

Naukowcy dodają, że w ostatnich latach ilość przypadków raka jelita grubego spada. Jednak jednocześnie częściej zapadają na niego osoby młodsze.

Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku - dodał naukowiec.

Nie znaleziono związku między spożyciem witaminy D a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50 roku życia. Naukowcy dodają, że potrzebne są kolejne badania, aby wyjaśnić tę niespójność.

Nietypowe zastosowanie patyczków do uszu. Sprytne triki do wykorzystania w domu

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?