Co zrobić z resztą jedzenia po świętach? Tak się nie zmarnuje
Zawsze zostaje
Polacy mają w zwyczaju gotować więcej, niż są w stanie zjeść. Duża część jedzenia się marnuje. Aby temu zapobiec i zabezpieczyć potrawy przed utratą smaku i zapachu, wystarczy dostosować się do kilku prostych zasad.
Pieczywo
Możesz je ususzyć i wykorzystać do zrobienia bułki tartej. Dobrym pomysłem jest także zamrożenie. Odmrażaj zawsze w piekarniku, po wcześniejszym skropieniu skórki odrobiną wody.
Pierogi
Posmaruj je olejem, włóż do woreczków foliowych i szczelnie zamknij. Następnie zamroź.
Zielenina
Z reguły wykorzystujemy jej odrobinę, a reszta się marnuje. Natkę pietruszki koperek posiekaj i zamroź. Jeżeli zjesz zieleninę w ciągu kilku dni możesz, ją włożyć do torebek z dziurkami i umieścić w lodówce.
Wino
Szczelnie zamknięte wytrzyma w lodówce jeszcze 5 dni. Możesz także wlać je do foremki na kostki lodu i zamrozić. Przyda się, gdy będzie ci kiedyś potrzebne do sosów i innych dań.
Ryby
Te smażone możesz zalać zalewą octową i wstawić do lodówki, w której wytrzymają nawet tydzień. Ryby w galarecie, o ile są szczelnie zamknięte, powinny w lodówce poleżeć nawet 5 dni.
Wędliny i mięso
Sklepowe psuje się szybciej. Pokrój ją w kostki, podsmaż i po umieszczeniu w szczelnie zamkniętym pudełku wsadź do lodówki. Przyda się np. do zapiekanek. Własnej roboty po prostu wsadź do zamrażalnika, gdzie poleżą nawet kilka miesięcy.
Zupy
Jeżeli są z ziemniakami, wlej do słoika i wstaw do lodówki. Postoi 5-6 dni. Rosół i inne zupy bez dodatku ziemniaków, możesz wstawić do zamrażalnika. Nie zepsują się przez 2 miesiące.
Ciasta i ciasteczka
Suche ciastka możesz umieścić w szafce. O ile będą szczelnie zamknięte, mogą tam poleżeć nawet 2 miesiące. Sernik możesz zamrozić. Powinien wytrzymać tyle samo.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.