#drugiedno Francja czy Belgia? Spór o frytki
Dzieci je kochają
Frytki to proste danie. Uwielbiają je chyba wszystkie dzieci, ale nie tylko. Są nieodłącznym towarzystwem dla hamburgerów. Zamawiamy je także we wszystkich największych sieciach fast foodów. Niby nic skomplikowanego, bo to przecież najzwyczajniejszy ziemniak, ale od lat robi furorę.
Skąd taka nazwa?
Czy zastanawialiście się kiedyś ,wpadł na pomysł, żeby przygotowywać ziemniaki właśnie w taki sposób? Wiele osób uważa, że pomysł pochodzi z Francji lub Belgii. W języku angielskim frytki to „french fries” co może wskazywać na ich francuskie pochodzenie.
Wielkie wyprawy
Zacznijmy od historii ziemniaka. Na europejskie stoły pierwsi wprowadzili go Hiszpanie. Ziemniaki zostały odkryte przez jednego z hiszpańskich konkwistadorów w czasie podboju Kolumbii w 1537 roku. Prawdopodobnym odkrywcą ziemniaków jest Gonzalo Jiménez de Quesada. Początkowo nazywano je truflami.
Trudne początki
Hiszpańskie „trufle” początkowo nie były łatwą uprawą. Nie chciały rosnąć, były małe i gorzkie. Dopiero Włochom udało się dopracować metody uprawy. Ale dopiero za sprawą Anglików rozpowszechniono hodowlę ziemniaków w Europie.
Co z nimi robiono?
Ziemniaki gotowano lub pieczono w ogniu. Co ze smażeniem? Pierwsze wzmianki o smażeniu pasków ziemniaków w tłuszczu pochodzą z XVII wieku. To właśnie w Belgii miały powstać pierwsze frytki.
Niedocenione warzywo
Co na to Francuzi? Początkowo we Francji ziemniaków używano jedynie jako paszę dla świń. W 1748 roku zakazano ich uprawy, ponieważ uważano, że ziemniaki są odpowiedzialne za roznoszenie trądu. Dopiero w 1772 roku paryscy lekarze oficjalnie potwierdzili, że ziemniaki są jadalne i nie powodują żadnych chorób.