Jak zachować się w restauracji? Dobre rady od byłego kelnera

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | Michael Plutchok

/ 13Klient idealny

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | Michael Plutchok

Radzenie sobie z narzekającymi klientami, wysublimowane potrawy i rozdrażnieni stali bywalcy mogą zmęczyć każdego kelnera. Darron Cardosa z Nowego Jorku, autor popularnego bloga The Bitchy Waiter i były kelner twierdzi, że idealny klient powinien być dobrze zorientowany, uprzejmy i nie nadużywać zasady "klient nasz pan".

/ 13Doświadczenie w branży

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | King David Hotel

Cardosa, który zaczął pracę zmywając naczynia w 1985 roku w Teksasie, w swojej karierze widział wiele typów klientów. Na swoim blogu daje dobre rady klientom restauracji i opisuje własne przeżycia.

/ 13Człowiek, a nie robot

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | Jiří Suchomel

"Najgorsze co się może wydarzyć, to obsługiwać klienta, który zapomina, że kelner jest żywym człowiekiem, a nie jakimś robotem zaprogramowanym na przynoszenie mu dobrze wysmażonych hamburgerów i frytek" - pisze.

/ 13Niemiłe źródło anegdot

Obraz
© flickr.com | erich ferdinand

"Kiedy ludzie są dla mnie niemili, zapewnianie im dobrej obsługi przychodzi mi niezwykle trudno. Ale oczywiście zawsze się staram. Plus ich złego zachowania jest taki, że dzięki takim negatywnym doświadczeniom mam dużo anegdot do opowiadania" - pisze na blogu.

/ 13Doskonały klient

Obraz
© flickr.com | Hernán Piñera

"Perfekcyjny obiad? Najlepiej z klientami, którzy wiedzą czego chcą. Perfekcyjni klienci? Sympatyczni, wdzięczni, hojni, zorientowani w swoich potrzebach, zdecydowani, sprawni, cierpliwi dobrzy słuchacze" - dzieli się swoimi przemyśleniami Cardosa.

/ 13Najhojniejsi klienci

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | Jeff Kubina

Doświadczenie wykazuje, że najlepszymi klientami są…geje. Darren Cardosa twierdzi, że ich napiwki są zawsze najwyższe.

/ 13Słowo za słowo

Obraz
© Pixabay.com | kaicho20

"Uprzejmość przede wszystkim – kiedy witam się z klientem, oczekuję, że on odpowie, a nie tylko burknie pod nosem, że chce zamówić koktajl i przystawkę" - poucza były kelner.

/ 13Patrz kelnerowi w oczy

Obraz
© flickr.com | Quinn Dombrowski

"Uśmiech jest zawsze pożądany. Miło jeśli ktoś dołoży do niego także kontakt wzrokowy" - twierdzi Cardosa.

/ 13Najpierw przeczytaj

Obraz
© flickr.com | emilio labrador

"Jeśli cierpisz na nietolerancję pokarmową lub alergię, dobrze jest przejrzeć menu i sprawdzić co jest dla nas odpowiednie. A nie od razu wołać kelnera i prosić go, żeby coś polecał" - opowiada były kelner, który wielokrotnie musiał poirytowany znosić takie sytuacje.

10 / 13Leniwy i wolny od glutenu

Obraz
© flickr.com | paul rysz

"Bardzo mnie wkurza jeśli ktoś, kto nie je glutenu, jest tak leniwy, że nie chce mu się nawet otworzyć menu, oczekując, że ja powiem mu co ma jeść" - kontynuuje Cardosa.

11 / 13Co złego to nie ja

Obraz
© flickr.com | roman harak

"Lubię kiedy klienci rozumieją, że moja praca polega na sprawieniu, że ich posiłek jest tak przyjemny jak to tylko możliwe. I że wiele spraw jest poza moją kontrolą. To nie przeze mnie dziecko obok płacze, a stek jest za bardzo wypieczony" - żali się kelner.

12 / 13Przez zasiedzenie

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY | florian plag

"Zostawanie w mojej sekcji przez dodatkowe 30 minut i zajmowanie się rozmową nie jest zakazane, ale oznacza, że nie mogę tam nikogo posadzić i zarobię mniej niż mógłbym" - mówi.

13 / 13Tu chodzi o napiwki!

Obraz
© flickr.com

"Dobrze jeśli klienci zdają sobie sprawę, ze zarobek kelnera w dużej mierze polega na zbieraniu napiwków.
Ludzie, którzy mówią, że „nie wierzą w dawanie napiwków” nie są zdolni zaakceptować społecznej umowy, która obowiązuje na świecie i która mówi, że napiwek powinien stanowić pewien procent ceny posiłku" - poucza.

Wybrane dla Ciebie
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie