Jedyna taka budka z ulicznym jedzeniem na świecie
Najwyższe wyróżnienie
HongKong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle to pierwsza na świecie budka z fast foodem nagrodzona najbardziej prestiżowym wyróżnieniem w kulinarnym świecie: gwiazdką Michelin. Znajdujący się w Singapurze punkt to zdecydowanie najtańsze miejsce, w którym można spróbować jedzenia uhonorowanego tym wyróżnieniem.
Specjalność szefa kuchni
Chan Hon Meng specjalizuje się w kurczaku z ryżem i makaronem w pikantnym sosie sojowym. Ustawiają się po niego trzygodzinne kolejki, w których stoi nawet ponad sto osób! Chociaż raz w życiu warto chyba jednak odstać tyle, by spróbować dania z lokalu nagrodzonego gwiazdką Michelin, w cenie ok. 6 zł.
Kolejki
Lokal otwiera się już o 5:30 rano. Już wtedy w kolejce czeka kilkanaście osób. Wszyscy jednak wracają po więcej, bo stosunek ceny do jakości jest korzystny jak w żadnym innym miejscu. Do tego, co widać na zdjęciach, porcje również do niewielkich nie należą.
Szef kuchni
Pan Chen rzucił szkołę w wieku 15 lat i zaczął pracować jako kucharz. Po 35 latach odebrał telefon, a głos w słuchawce zaprosił go na galę wręczenia gwiazdki Michelin. Kucharz był w szoku, usłyszał jednak, że jury ocenia jedzenie, a nie miejsce, w którym jest ono sprzedawane.
Hot or not?
Spędzilibyście trzy godziny w kolejce po taki obiad?
{:external}