Czosnek i oregano
W niektórych przypadkach problemy żołądkowe są wynikiem infekcji bakteryjnej lub pasożytniczej. Warto unikać wtedy cukrów, a w diecie uwzględnić produkty będące w stanie zabić lub ograniczyć działanie "autorów" ataku na organizm. Najlepszy jest czosnek, dzielnie wspomagany przez świeże oregano. Oba składniki są podstawą diety śródziemnomorskiej, najzdrowszej na świecie, w której wzdęcia i inne przypadłości żołądkowe zdarzają się wyjątkowo rzadko.
Cykoria, rukola
Garść rukoli lub cykorii, dodana do posiłku, pomoże lepiej trawić pokarm, co zmniejszy ryzyko wzdęć. Polejcie je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a od razu zauważycie wyraźną poprawę.
Ocet jabłkowy lub winny czerwony
Połączenie z oliwą z oliwek znacznie pomoże w trawieniu pokarmów. Ocet winny zawiera polifenole. Korzystają na nich "dobre" bakterie w naszym żołądku. A im więcej ich mamy, tym mniejsza szansa na wzdęcia i inne problemy.
Warzywa i owoce
Im bardziej zróżnicowane warzywa, owoce i zioła włączycie do swojej diety, im więcej kolorów, tym więcej witamin, związków mineralnych i błonnika dostarczycie florze bakteryjnej. A kiedy ona jest szczęśliwa, my też jesteśmy - bo nie musimy bać się żadnych żołądkowych sensacji.
Mleko migdałowe
Organizm dorosłego człowiek nie toleruje laktozy. Czasem jest to ledwo zauważalne, a innym razem stanowi poważny problem. Wzdęcia to najmniejszy kłopot, jaki może nas spotkać, gdy przesadzimy z ilością wypitego mleka. Dlatego warto zamienić zwykłe mleko na niesłodzone, migdałowe.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.