Na pewno robisz to źle. Rozmrażanie to nie taka prosta sprawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Trzymaj się zasad

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli przechowujecie w zamrażalniku zapasy, to dobrze wiecie, o co chodzi. Szybkie i efektywne rozmrożenie jedzenia to nie taka prosta sprawa. Co więcej - warto przestrzegać zasad, bo pewnych rzeczy robić po prostu nie wolno.

/ 6Nic gorszego

Obraz
© Shutterstock.com

Pierś z kurczaka rzucona ot tak po prostu na talerz i czekająca parę godzin, aż zrobimy z niej obiad? Pierogi wysypane na talerz rano, "żeby się rozmroziły" i jedzone kilka godzin później. Nie ma nic gorszego. Zostawione w temperaturze pokojowej jedzenie jest narażone na działanie bakterii.

/ 6Wolno, ale skutecznie

Obraz
© Shutterstock.com

Istnieje kilka sposobów na zdrowe i efektywne rozmrożenie jedzenia. Jednym z nich jest przełożenie go z zamrażalnika do lodówki. To jednak może potrwać od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Rozmrożone w lodówce mięso można tam trzymać przez jakiś czas. Owoce morza na przykład do jednego do dwóch dni, a czerwone mięso - od trzech do pięciu.

/ 6Dobrze w wodzie

Obraz
© Shutterstock.com

Druga popularna metoda to rozmrożenie w wodzie. Pamiętać trzeba jednak o dwóch rzeczach. Jedzenie musi być zamknięte, najlepiej w foliowej torbie, co zapobiega dostaniu się do niego bakterii. Woda musi być zimna. Najlepiej zmieniać ją co pół godziny. Proces również nie jest szybki, ale jeśli odpowiednio wcześnie zaplanujemy gotowanie obiadu, powinno się udać.

/ 6Działanie mikrofali

Obraz
© Shutterstock.com

Ten sposób ma wielu przeciwników, ale jest dość szybki. Szczególnie, że wiele kuchenek mikrofalowych posiada specjalny program do rozmrażania - po prostu wkładamy tam jedzenie i nie musimy się martwić o resztę. Jeśli go jednak nie ma i robimy to "na czuja", możemy przypadkowo ugotować jedzenie. A nie o to chodzi.

/ 6Prosto do kuchenki

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast bawić się w rozmrażanie, po prostu można jedzenie upiec. O ile oczywiście taką metodą planujemy przyrządzić obiad. Dobrze sprawdza się z mięsem, choć ciężko zamrożony kawałek przyprawić. Plus jest jednak taki, że przełożenie jedzenia z zamrażarki do kuchenki to najszybsza ze wszystkich metod.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało