Wodorosty
Czas odchodzić od banalnego jedzenia. W nowym roku w kuchni modne będzie sięganie po nietypowe rozwiązania - wynika z analiz Waitorose, sieci brytyjskich supermarketów. Jednym z hitów mając być wodorosty, których coraz chętniej używa się chociażby do sałatek.
Churro
To tradycyjny wypiek, który z pewnością nie wpisze się w założenia dietetyczne. Jest tłusty, smażony w wysokiej temperaturze i nikt nie szczędzi przy nim oleju. To jedna z typowych potraw dla hiszpańskiej kuchni.
Nasiona i ziarna
To trend zauważalny na całym świecie. Ziarna, nasiona, pełnoziarniste pieczywo - wszystko, co jest naturalne i ma niemało błonnika - będą nadzwyczaj mile widziane w nadchodzącym roku.
Mąka kokosowa
Jest dobrym źródłem błonnika i nie zawiera glutenu. Ma łagodny zapach, przyjazną konsystencję i świetnie nadaje się do wszystkich wypieków.
Picanha
To brazylijskie danie przyrządzane na grillu. Doskonale nadaje się więc na rodzinne spotkania. Solona i przyprawiana wołowina jest dość specyficznie przyrządzana i może być w Europie hitem kuchni.
Baozi
Różnych rozmiarów kulki znane są głównie w kuchni azjatyckiej. Teraz mają podbić Europę. Gotuje się je na parze, są zdrowe i dają dużą możliwość do eksperymentowania w kuchni.
Sok z arbuzów
Arbuz doskonale wpływa na zdrowie - poprawia ukrwienie organizmu i odżywia tkankę mięśniową. Zaleca się go przede wszystkim w bardzo upalne dni.
Jogurty warzywne
Jogurty owocowe niezmiennie kuszą miliony osób, ale mają poważną konkurencję. Warzywne odpowiedniki nie są tak słodkie, ale za to nieporównywalnie zdrowsze i mniej kaloryczne. Co więcej, łatwo przyrządzić je samemu.
Perfumowane koktajle
To ma być odkrycie roku 2017, nie tylko na imprezach. Zwykłe i tradycyjne koktajle przechodzą do lamusa. Czas na ich perfumowane odpowiedniki - napoje okraszane sporą dawką aromatycznych zapachów.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.