Mit: tłuszcz zawarty w potrawach tuczy
W pogoni za szczupłą sylwetką często unikamy tłuszczów. Upatrujemy w nich głównego winnego rosnącej wagi i powielamy nieprawdziwe fakty na ich temat. Tymczasem tzw. dobre tłuszcze służą zdrowiu i gwarantują długowieczność. Dlatego pora odczarować ten pożyteczny składnik diety i obalić 5 związanych z nim mitów.
Niskotłuszczowe potrawy wcale nie pomagają schudnąć. Wręcz przeciwnie, mogą nawet spowolnić metabolizm i dodać zbędnych kilogramów. Według doktora Marka Hymana zdrowe tłuszcze powodują uczucie sytości. Dzięki temu rzadziej sięgamy po przekąski i w efekcie jemy mniej.
Mit: tłuszcze nasycone są szkodliwe
Nie powinniśmy unikać np. czerwonego mięsa lub masła. Zamiast szukać wątpliwej jakości zamienników, jedzmy wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętajmy też, że to cukier (a nie tłuszcze) jest odpowiedzialny za wzrost wagi ciała.
Mit: wszystkie tłuszcze szkodzą zdrowiu
Ryby, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek to jedne z najzdrowszych produktów żywieniowych. Tymczasem wszystkie zawierają dużo tłuszczów. Na szczęście tych dobrych. Należy do nich kwas omega-3, który wzmacnia serce, samopoczucie, a nawet pomaga przy cukrzycy typu drugiego.
Mit: tłuszcze tuczą
Dieta ketogeniczna, często stosowana przez sportowców, polega na dostarczaniu organizmowi wartości odżywczych złożonych w 75% z tłuszczów i tylko w 10% z węglowodanów. A przecież ich ciała są idealne. To kolejny dowód, że nie takie tłuszcze straszne, jak się je maluje.
Mit: produkty o wysokiej zawartości cholesterolu podnoszą jego poziom we krwi
Z cholesterolem jest jak z tłuszczami: są dobre (HDL) i złe (LDL). Dlatego jedząc produkty z wysoką zawartością HDL, przyswajamy co prawda cholesterol, jednak ten służący zdrowiu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.