Trup przed deserem
Niemal każdy lubi podróżować, poznawać nowe kultury i próbować związanych z nimi nowych potraw. Czasem jednak egzotyczne dania zostawiają bardzo złe wspomnienia. Warto uważać m.in. tę rybę z rodziny rozdymkowatych, która jest przysmakiem w Japonii. Jej ciało zawiera silnie trującą tetrodotoksynę i trzeba nie lada kucharza z doświadczeniem, który przyrządzi ją tak, że nie padniecie trupem jeszcze przed deserem.
Trujące płetwy
Kolejna ryba i kolejne niebezpieczeństwo. Tym razem z rodziny skorpenowatych, które zamieszkują ciepłe wody Australii i Nowej Zelandii. Ich mięso słynie z łagodnego i unikalnego smaku, porównywalnym z gotowanym homarem. Co więc jest w niej nie tak? Płetwy. Zawierają toksyczną substancję. Plusem jest to, że naukowcy stworzyli antidotum na tę truciznę. Nie zawsze jednak ktoś zdąży nam je podać...
Śmiercionośny sok
Karambola, czyli owoc oskomianu pospolitego, wygląda przepysznie, szczególnie po przekrojeniu. W smaku jest soczysta i chrupiąca. Trzeba jednak pamiętać, by nie zjeść jej za dużo. Te owoce zawierają wysokie stężenie kwasu szczawiowego, co czynie je bardzo szkodliwymi dla osób z chorobami nerek. Co więcej, karambole mogą powodować również halucynacje. W Malezji kilka osób zmarło po wypiciu soku z mrożonej karamboli.
Jaja mrówek z Taco
Wyglądają jak prażony ryż escamoles i faktycznie są jajami czarnych wielkich meksykańskich mrówek. Są dodatkiem m.in. do tacos. Co więc jest z nimi nie tak, pomijając fakt, że same "jaja mrówek" brzmią obrzydliwie? Teoretycznie nic, ale jeśli przyrządzi się je niedbale i nie oczyści z mrówczego jadu, można bardzo się zatruć.
Jak ziemniak, ale nie do końca
Bulwy manioku przypominają trochę gotowane ziemniaki. Świetnie nadają się do sosów, deserów, a także jako dodatek do mięs. Trzeba jednak uważnie je przygotować. Niechlujstwo może skończyć się bólem żołądka. Maniko w ogóle nie powinno często lądować na naszym talerzu. Osoby, dla których stanowi codzienną dietę, na przykład w Afryce, często chorują na pelagrę.
Casu Marzu
Nie każdy odważy się wziąć do ust ten włoski ser. Produkcja tradycyjnego tworzonego z koziego mleka przysmaku przez lata była zakazany. Jednak w 2010 r. Sardynia upomniała się o swoje i fermentacja serca z udziałem much rozpoczęła się na nowo. Uwaga, ten ser może powodować sensacje żołądkowe. Przed i po zjedzeniu.
Trzeba wyczuć moment
Spokrewniona z chińskim liczi bligia pospolita rośnie m.in. w Afryce i na Jamajce. Jej rośliny są jadalne tylko w pewnym momencie. Niedojrzałe i przejrzałe mogą powodować ataki torsji i wymiotów.
Stuletnie jajka
To kurze lub kacze jajka, które prez 100 dni tradycyjnie przechowuje się w miksturze soli, limonki i popiołu. Mają obrzydliwy kolor, ohydną przypominającą galaretowatą formę i śmierdzą amoniakiem. Nie każdy może sobie poradzić z tym smakiem.
Śmiałkowie próbują
Szkaradnica to najbardziej jadowita ryba na świecie. Samo dotknięcie tego obrzydliwie wyglądającego stwora może spowodować dotkliwe oparzenia, paraliż, a nawet śmierć. Są jednak śmiałkowie, którzy podczas wakacji nad Oceanem Indyjskim chętnie próbują jej mięsa. Nie zawsze kończy się to dla nich dobrze.
Jagodzian rambutan
Jego nazwa oznacza "niechlujne włosy". Już samo to jest trochę nieapetyczne. Ten występujący Malezji, Chinach i Indonezji owoc może powodować alergię, wysypkę i biegunkę. Wyglądają przepysznie, jednak miejscowi zalecają, by na początek jeść do 4 lub 5 owoców dziennie. Później można się jakoś przyzwyczaić.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.