1000 euro za kilogram. W Polsce rosną niczym chwasty
Choć w Polsce nie są popularne, w krajach zachodnich robią furorę. Ludzuie płacą za kilogram pędów chmielu nawet 1000 euro. - W Polsce, chmiel rośnie dziko, często porasta słupki, murki, a nawet inne rośliny, tworząc zielone pnącza - pisze w sieci Ewa Sandomierska z "Leśnych Wojaży".
Chmiel to jeden z podstawowych składników piwa, uprawianym na plantacjach. Jak się okazuje, to roślina, którą można się również zajadać. Polskie media określają pędy chmielu najdroższym warzywem na świecie. Portal gazeta.pl podkreśla, że w Belgii i Holandii trzeba płacić nawet 1000 euro za kilogram.
Melissa Cole, która zajmowała się zbieraniem tej rośliny, wyjaśniała w rozmowie z "The Guardian", że jest to "bardzo uciążliwy proces". Wszystko dlatego, że nie rosną w skupiskach, a ponadto są małe i lekkie i zbiera się je w wąskim okresie czasowym.
Zielarka Ewa Czupryńska, znająca realia Belgii i Holandii w rozmowie z o2.pl prostowała te doniesienia. - Rzeczywistość wygląda nieco inaczej. To nie jest produkt powszechnie znany, ludzie się nim nie zajadają. Oczywiście może się zdarzyć, że ceny są windowane do takiego poziomu, ale dotyczy to specjalnego gatunku uprawianego dla króla Holandii - mówiła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Agnieszka Kaczorowska i Filip Gurłacz o programie "Taniec z gwiazdami"
Pędy najlepiej jest zrywać ręcznie. Często na pędy chmielu mówi się, że to nasze polskie szparagi. W Polsce rośnie dziko, często porasta słupki, murki, a nawet inne rośliny, tworząc zielone pnącza. W tej chwili w wielu miejscach widać jeszcze jeszcze zeszłoroczne suche łodygi. To znak rozpoznawczy - pisze w sieci autorka "Leśnych Wojaży" Ewa Sandomierska.
Czytaj więcej: Niesie się zdjęcie psa z Kielc. "Stał się cud"
Pędy dostępne są tak naprawdę od końcówki marca, do połowy maja. Potem mogą być już twarde i łykowate, a w dodatku brązowe. Pędy chmielu mają szereg właściwości zdrowotnych. Pomagają w redukcji napięcia i stresu, co wpływa na poprawę jakości snu. Wspierają także trawienie, dzięki zawartym substancjom gorzkim. Może to być naturalny sposób na zaparcia.
Należy delikatnie złamać gałązki na wysokości 15 cm. Młode warzywo powinno mieć maksymalnie 6 liści, a jeśli łatwo odchodzą od łodygi, to znaczy, że jest gotowy do spożycia.