7 zasad jedzenia w hotelach w Turcji i Egipcie. Tak unikniesz "zemsty faraona"
Planujesz wakacje z wyżywieniem all inclusive w Turcji, Egipcie lub innym egzotycznym kraju? Uważaj na to, co trafia na hotelowy bufet – nawet największa różnorodność dań może być pułapką! Sprawdź, co omijać, by nie spędzić urlopu w toalecie. Oto 7 kluczowych zasad.
W krajach, gdzie flora bakteryjna znacząco różni się od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni, nietrudno o problemy żołądkowe. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości (np. w hotelu w Turcji lub Egipcie) i zadbać o zdrowie jelit, warto przestrzegać 7 podstawowych zasad żywieniowych podczas podróży.
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Dzięki nim zminimalizujemy ryzyko zatrucia i w pełni skorzystamy z wakacyjnego wypoczynku. Czego zatem nie nakładać na talerze podczas śniadań i obiadów serwowanych w formie szwedzkich stołów? Przede wszystkim dań, które zawierają nabiał, jajka i mięsa długo stojącego w bemarach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To m.in. sałatki z majonezem, pasty jajeczne lub inne przekąski, sosy lub desery z jajkami — jeśli nie są odpowiednio schłodzone, mogą stać się siedliskiem salmonelli i innych drobnoustrojów. Uważać trzeba także na sałatki z surowymi warzywami — istnieje ryzyko, że były płukane w nieoczyszczonej wodzie.
Mark McShane, ekspert od higieny żywności, na łamach "Hello" odradził degustowanie owoców morza, które nie są przygotowywane na bieżąco. Te czekające godzinami w bufecie mają skłonność do psucia się (zwłaszcza skorupiaki).
Aby uniknąć spustoszenia w jelitach, lepiej nie wybierać deserów śmietankowych oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych — to tyczy się także serów. Bez pasteryzacji mogą zawierać bakterie chorobotwórcze. Na liście nierekomendowanych są surowe lub krwiste mięsa, woda z kranu i napoje z kostkami lodu (z tejże wody).
Co jeść na wakacjach w Turcji i Egipcie?
Jeśli chodzi o owoce, to najlepiej te, które można obrać ze skórki — banany, arbuzy, melony i inne cytrusy. W dobrych tureckich hotelach na bieżąco przygotowują kebaby — można je jeść, bo mięso jest dobrze wypieczone.
Bezpieczne jest też mięso z grilla (kurczak, jagnięcina, wołowina), gotowane warzywa, ryż oraz pieczywo, baklawa i chałwa, którym niestraszne nawet upały.
.