Bary mleczne w opałach. Zasady dotacji mogą mocno zaskoczyć

34

Upadek słynnego, krakowskiego baru mlecznego Żak stał się podstawą do dyskusji o kondycji lokali z tanimi posiłkami. Jak się okazuje, spory wpływ na ich sytuację mają absurdalne zasady rozliczania rządowych dotacji.

Bary mleczne w opałach. Zasady dotacji mogą mocno zaskoczyć
Bary mleczne to wciąż bardzo popularne miejsca stołowania się Polaków. (Adobe Stock)

Bary mleczne - mimo upływu lat - to miejsca bardzo chętnie odwiedzane przez Polaków. W tych lokalach można otrzymać solidny, ciepły posiłek w niewygórowanej cenie dzięki różnego rodzaju dotacjom płynącym z budżetu państwa. Jak się jednak okazuje, ich los wcale nie jest taki łatwy.

Kilka dni temu do historii przeszedł bardzo popularny w Krakowie bar mleczny Żak. Placówka przy ulicy Królewskiej zamknęła swoje podwoje 29 lutego po kilkudziesięciu latach działalności. Jego upadek dał podstawy do pochylenia się nad losem barów mlecznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ceny niższe niż w barze mlecznym. Takie rzeczy tylko w Sejmie

Reporterzy Radia Zet porozmawiali na ten temat z przedstawicielką spółdzielni Społem, która odpowiada za funkcjonowanie kilku takich placówek. Jak się okazuje, właściciele barów mlecznych borykają się ze sporymi problemami związanymi z odpowiednim rozliczaniem rządowych dotacji.

Zasady rozliczania dopłat są kompletnie niezrozumiałe

Jak zauważa Hanna Król-Rączka ze Społem, Ministerstwo Finansów często stosuje niezrozumiałe wytyczne dopłat. Jednym z takich przykładów są racuchy - budżet państwa nie dotuje zakupu drożdży, więc niemożliwe jest uzyskanie wsparcia na całą potrawę.

W przypadku popularnego kotleta schabowego dopłata rządowa dotyczy tylko panierki, natomiast nie obowiązuje w przypadku głównego składnika - mięsa. Co więcej, jakiś czas temu dotacje nie obejmowały także podstawowych przypraw, takich jak sól czy pieprz.

Te niezrozumiałe zasady często powodują nieprzewidziane problemy związane ze złym rozliczeniem wniosków o dotacje. Na opłacalność funkcjonowania takich placówek wpływają także rosnące koszty utrzymania - mowa tutaj o rachunkach za media oraz czynsz, jak również wzrastających wynagrodzeniach pracowników.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić