Chcesz schudnąć i zadbać o zdrowie? Dietetyczka: w wakacje łatwiej to zrobić
W wakacje łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę – przekonuje dr Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak dodaje, to może być dobry początek zmian, które warto kontynuować także w pozostałych porach roku, aby cieszyć się lepszą kondycją i zdrowiem.
Wakacje to doskonały czas na wprowadzenie zdrowych nawyków. Dr Małgorzata Słoma-Krześlak w rozmowie z PAP podkreśla, że w tym czasie łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę. Wakacje mogą stać się początkiem zmian, które będziemy kontynuować również w kolejnych miesiącach, by móc cieszyć się lepszą kondycją i zdrowiem na długie lata.
Jak podkreśla ekspertka, wysoka temperatura może nieznacznie zwiększyć wydatek energetyczny organizmu, ale to właśnie codzienna aktywność fizyczna i świadome wybory żywieniowe odgrywają kluczową rolę w procesie odchudzania.
Przy wysokiej temperaturze otoczenia układ krążenia i układ nerwowy intensywniej angażują się w proces rozpraszania ciepła poprzez zwiększony przepływ krwi w skórze i aktywność gruczołów potowych. Efekt ten może wiązać się z niewielkim wzrostem wydatków energetycznych, choć pozostaje on relatywnie niski w porównaniu z wydatkami związanymi z aktywnością fizyczną – wyjaśniła dr Słoma-Krześlak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Byłam raz i wiedziałam, że muszę wrócić. Polska atrakcja działa na wyobraźnię
Korzyści z sezonowych produktów
Co istotne, latem mamy dostęp do świeżych, lokalnych warzyw i owoców, a te zawierają więcej witamin, minerałów i błonnika niż ich przechowywane czy importowane odpowiedniki.
Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się najwyższą jakością odżywczą. Badania potwierdzają, że mają więcej witamin (np. C, A, K), minerałów i polifenoli niż te przechowywane i transportowane na duże odległości – wyjaśnia specjalistka.
Wybierając lokalne produkty, zyskujemy żywność o wyższej wartości odżywczej i mniejszej ilości konserwantów.
Bezpieczne grillowanie
Podczas letnich spotkań warto zwrócić uwagę na zdrowe grillowanie. Dr Słoma-Krześlak ostrzega przed szkodliwymi związkami, które mogą powstawać w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury. Zaleca stosowanie marynat z czosnkiem, cebulą czy cytryną, co może znacząco zredukować ilość szkodliwych substancji powstających podczas grillowania.
Ważne jest unikanie przypaleń, używanie stalowych tacek i wybieranie chudych mięs, ryb oraz warzyw. Dodatek warzyw wspiera pracę układu pokarmowego i ogranicza wchłanianie toksyn.
Czytaj także: Czy zbyt duża ilość białka w diecie może zaszkodzić?
Źródło: PAP