Karolina Woźniak| 

Ciasto czekoladowe bez mąki. Zastąpisz ją zaskakującym składnikiem

2

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Mimo chęci do pieczenia czasami zabraknie nam podstawowych składników. Tym razem prezentujemy wam przepis na ciasto czekoladowe bez mąki.

Ciasto czekoladowe bez mąki to idealne rozwiązanie dla osób, które kochają słodkości, ale nie tolerują glutenu
Ciasto czekoladowe bez mąki to idealne rozwiązanie dla osób, które kochają słodkości, ale nie tolerują glutenu (YouTube, DG)

Ciasto jest bez glutenu - mąka została zastąpiona kaszą jaglaną, która jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa, zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i mało skrobi. Ciasto czekoladowe na kaszy jaglanej mogą jeść osoby, które dbają o sylwetkę.

Ciasto czekoladowe bez mąki. Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe bez mąki. Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
  • Ugotuj kaszę (według zaleceń producenta - opis przygotowania kaszy powinien znaleźć się na opakowaniu)
  • Przełóż wszystkie składniki do dużej miski
  • Zblenduj wszystko i przelej do foremki ( najlepiej 18x20cm)
  • Przełóż foremkę z masą do piekarnika i piecz ok. 50 minut
  • Podawaj dopiero po wystygnięciu ciasta
Ciasto czekoladowe bez mąki świetnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska do kawy.

Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić