Anna Piątkowska-Borek
Anna Piątkowska-Borek| 

Uwaga. Flagi na świeżym mięsie w sklepach. Co oznaczają?

7

Wkrótce pojawią się flagi na mięsie. Co będą oznaczać i po co zostaną wprowadzone? Ministerstwo Rolnictwa wydało rozporządzenie.

Uwaga. Flagi na świeżym mięsie w sklepach. Co oznaczają?
Flagi na surowym mięsie (Pixabay)

Co będą oznaczać flagi na świeżym mięsie

Ministerstwo Rolnictwa wydało rozporządzenie, w świetle którego konieczne będzie umieszczanie na świeżym mięsie flagi państwa, skąd mięso pochodzi. Jest to wynik zaleceń Unii Europejskiej. Flagi na mięsie pojawią się także w innych krajach UE, nie tylko w Polsce.

Flagi na mięsie pojawią się już niedługo. Nowe przepisy wejdą w życie 30 września. Każdy sprzedawca będzie miał obowiązek oznaczenia mięsa, które będzie wprowadzał do sprzedaży. Dzięki temu klient od razu będzie wiedział, jakie mięso kupuje i będzie mógł dokonać świadomego wyboru.

Flagi na mięsie. Co to oznacza?

Flagi pojawią się tylko na mięsie surowym, sprzedawanym na wagę, schłodzonym i zamrożonym. Chodzi o mięso, które nie jest wcześniej pakowane. Dotyczy to zarówno mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu.

Jakie flagi na mięsie? Miejsce chowu czy uboju?

Oznaczone musi być miejsce chowu i uboju. Przykładowo, jeśli zwierzę urodziło się w Polsce, ale było później hodowane w Niemczech, a na ubój trafiło do Francji, to na mięsie musu być i informacja: „Miejsce chowu: Niemcy, miejsce uboju: Francja”.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić