Groźne bakterie w boczku z Lidla. Produkt zwrócisz bez paragonu
Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w boczku, który jest sprzedawany w Lidlu. Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do listeriozy.
W wyniku kontroli Inspekcji Weterynaryjnej w boczku PIKOK z sieci Lidl wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Zagrożenie to jest szczególnie istotne, jeśli produkt nie zostanie poddany właściwej obróbce termicznej przed spożyciem, co może skutkować listeriozą, niebezpieczną dla zdrowia chorobą.
Wycofanie produktu z rynku prowadzone jest przez Inspekcję Weterynaryjną, wspieraną przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Kolejne robaki w żywności. Mieszkańcy Podlasia reagują na nowe przepisy UE
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g
Numer partii: 2517061
Terminy przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025
Producent: Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14144002
Dystrybutor: Lidl sp. z o. o. sp. k., ul. Poznańska 48, 62-080 Jankowice, Tarnowo Podgórne
Dystrybutor, Lidl, opublikował już ostrzeżenia w swoich sklepach oraz na stronie internetowej, informując klientów o sytuacji i zalecając unikanie konsumpcji tego produkty. Proces wycofywania jest w toku, a organy kontrolne prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta. Produkt ten nie powinien być spożywany.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców - poinformował GIS.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.