Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Jajka na twardo. Czy aby na pewno? Nie uwierzysz, co to za jedzenie

26
Podziel się:

Szwajcarska firma Migros opracowała wegańską alternatywę dla jajka na twardo. Lucie Kendall, która jest ich twórczynią, powiedziała, że proces nie był łatwy i trwał trzy lata, ale efekty wynagrodziły cały trud. Wegańskie jajko wygląda i smakuje jak prawdziwe.

Jajka na twardo. Czy aby na pewno? Nie uwierzysz, co to za jedzenie
Wegańskie jajka zostały opracowane w Zurychu (YouTube, Ruptly)

Największa szwajcarska firma detaliczna Migros opracowała wegańską alternatywę dla jajka ugotowanego na twardo. Lucie Kendall, na kanale Ruptly, pokazała efekt trzyletnich prac nad nową formułą.

Jajka dla wegan

Mieliśmy wiele problemów z imitacją jaj kurzych. Cały proces trwał około 3 lat. Przeszliśmy wiele degustacji przy produkcji – powiedziała Lucie.

Kendall przyznała, że niestety nie udało się w pełni odtworzyć smaku. Oszacowała jednak, że roślinne jajka smakują od 60 do 70 procent jak te kurze. Produkt, który nazwano "The Boiled", jest produkowany w Szwajcarii i należy do serii wegańskich produktów V-Love.

Tutaj jest jajko, biała masa i żółta masa. Są oparte na soi. Te dwie części są również bardzo różne, bo zewnętrzna część jest raczej miękka i gumowata, a wnętrze jest miękkie i kremowe - opisuje Lucie Kendall.

Cristina Maurer, rzecznik Migros, powiedziała, że wegańskie jajka cieszą się dużym zainteresowaniem mediów, a co za tym idzie, są chętnie kupowane. Ponadto nowy wegański produkt jest o wiele bardziej ekologiczny.

Chcieliśmy wiedzieć, czy jest to dobre nie tylko dla dzikiej przyrody, ale także dla zrównoważonego rozwoju. Dowiedzieliśmy się, że produkcja naszej wegańskiej alternatywy wytwarza nawet 70 proc. mniej CO2 - dodaje rzecznik.
Zobacz także: What the cluck! Swiss retail giant develops vegan alternative for hard-boiled egg in Zurich
Zobacz także: Obniżka VAT-u na żywność. Różnicy nie widać. "Nic na tym nie zyskamy"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
Macron
5 miesięcy temu
"i smakuje jak prawdziwe." - przestańcie kłamać, żaden z tych wegańskich zamienników NIGDY nie smakuje jak prawdziwa wersja.
irma
5 miesięcy temu
choć niejedzenie zwierząt uważam za godne uznania, to dążenie vegan do tworzenia substytutów przeraża mnie. Podejrzewam, że większość preparowanych dla nich produktów spożywczych szkodzi nie tylko ich zjadaczom, ale i środowisku.
kogut
5 miesięcy temu
Kura karmiona sałatą,koperkiem i rzodkiewką znosi jaka wegańskie. Trza myśleć czym karmić a nie wymyślać aż trzy lata jakieś sztuczne jajka jak w Seksmisjii.
Zdecydowanie
5 miesięcy temu
Żadna podróbka nie zastąpi prawdziwego jaja kurzego. Kurze jajko jest unikalne - to życia. Kto chce być zdrowym i doczekać sedziwego wieku, niech je codziennie i to obowiązkowo 2 jaja, najlepiej na miękko, czasami jajecznicę na maśle. Wiem co piszę i dlatego gorąco polecam, bo jaja - to eliksir życia.
janek
5 miesięcy temu
A w Afryce zwierzęta wytwarzają ślad węglowy to co wszystkie wybić Zróbcie jeszcze dla tych zwierząt mięsożernych alternatywę mięsa po co mają się uganiać
Emeryt
5 miesięcy temu
Soja w nadmiarze jest szkodliwa.
????
5 miesięcy temu
A ja pytam po co??? , nie pasuje jajko to jedz trawę i nie wymyślaj
janusz
5 miesięcy temu
A ja mieszkam na wsi i mam takie jajka za darmo, bo kury sąsiada mnie lubią i się niosą u mnie na podwórku.
Pinokio
5 miesięcy temu
Ile białka w takim oszukanym jajku? Już widzę jak nas tym faszerują.
Babcia
5 miesięcy temu
Dla mnie osobiście jest zagadką po co weganie i jarosza na siłę kopiują produkty mleczne i mięsne skoro oryginałów nie chcą jeść. W dzieciństwie długie wakacje, praktycznie całe lato od czerwca do końca września spędzałam u babci na wsi. Byli biedni ale i sąsiedzi jedli pidobnie tj mięso, najczęściej kurę jadło się tylko w niedzielę. W tygodniu różne potrawy warzywne, mączne najwyżej okraszone zasłużoną dłonią, pozatym jajka i nabiał. Żyli tak cały czas , potrawy były smaczne a ja, niejadek, wracałam do domu odkarmiona. Świniaka biło się tylko na święta i w sierpniu, zjadło się podroby i świeżonkę A reszta była przerabiania na kiełbasy i wędzonki by starczyło na dłuuugo
Trwam dalej
5 miesięcy temu
Jak tak dalej pójdzie, to dzięki weganom zwierzęta leśne i hodowlane takie, jak krowę, świnię, kurę, byka, oglądać będzie można tylko w ZOO! A weganie będą wyglądać jak roboty zombi!
Bruce Lee
5 miesięcy temu
Zajmijcie się takimi koncernami jak shell bp orlen lotos to one są głównymi sprawcami tego syfu co opanowal świat. A opleceni naukowcy robią ludziom majonez z mózgu i zwalają winę na jajka lub zwierzęta które były z nami od początku. Świat się kończy przez rządzę pieniądza
Pinceciarz
5 miesięcy temu
Pod przykrywką wymyślania syntetycznego jedzenia dla wegan za kilka lat wszyscy będą jeść jedzenie z probówki a Kiełba ze świni będzie kosztować tyle co pół malucha
Darek
5 miesięcy temu
Jajka mniam mniam mniam!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić