Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach

6

Majówka to idealny czas, by zrobić pierwszego w tym sezonie grilla. Jedni wybierają warzywa, inni zaś różnego rodzaju mięso z rusztu. Co lepsze? Karkówka, a może kurczak? To dylemat niejednego z Polaków. Dietetyk kliniczny Anna Chrzanowska udzieliła specjalnie dla "Faktu" kilka cennych porad, jak grillować.

Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach
Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach (Pixabay, LoboStudioHamburg)

Anna Chrzanowska to dietetyk kliniczny z Projekt Zdrowie Łódź Widzew. Specjalistka zdradziła w rozmowie z "Faktem" czym jest zdrowy grill oraz jakie produkty najlepiej przyrządzić na ruszcie. Możecie się zdziwić!

Wybierz kurczaka zamiast karkówki. Dietetyk kliniczny nie ma wątpliwości

"Zdrowy grill, czyli chude mięso ryby, często okazuje się być lepszym wyborem niż tłuste, ciężkie mięsa typu karkówka czy boczek. Wybierając mięso starajmy się bazować na drobiu: piersi z kurczaka, czy indyka" - przyznała Chrzanowska dla "Faktu".

Najczęściej zachęcam do przygotowywania szaszłyków. Mogą to być szaszłyki mięsno-warzywne, warzywno-serowe, czy owocowe. To, jaką przyjmiemy formę zależy od nas — wyjaśniła dla tabloidu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Jak grill, to burgery, ale jak burgery, to nie byle jakie ;)

Chrzanowska podała też przepis na sprawdzone i pyszne szaszłyki warzywne. Wyjaśniła, że najlepiej zrobić je z pieczarek, papryki i cukinii. Zachęciła, by doprawić całość toskańskimi ziołami.

"Dobrym rozwiązaniem na majówkę są także sery. - Rewelacyjnie sprawdza się ser halloumi z dodatkiem konfitury z żurawiny. Pacjenci często pytają: a camembert? Cóż, jest serem tłustszym, ale czy nie lepszy niż wieprzowe tłuste mięso? - pyta retorycznie. Tłustą i ciężkostrawną karkówkę możemy zastąpić też rybami. Na ruszt dietetyk kliniczny poleca wrzucić łososia z awokado" - pisze "Fakt".

Tłuste mięso? Dietetyk kliniczny radzi: zjedz dużą ilość warzyw

"Natomiast są też sytuacje, kiedy na grilla idziemy spontanicznie i nie mamy za dużego wyboru. Pamiętajcie jednak o tym, aby przy spożyciu tłustego mięsa skosztować dużą ilość warzyw. Dlaczego? Bo tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów" - wyjaśnia Chrzanowska.

Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zaatakowała go niedźwiedzica. Mężczyzna bronił się siekierą
Zełenski: rozmowy z USA są owocne, ale kluczowa pozostaje presja na Putina
Pędził prawie 200 km/h. Pirat drogowy surowo ukarany na trasie S7
Iga Świątek podbija Miami! Rywalka zdemolowana w drugim secie
Zaginiona osada na jeziorze? Sensacyjne odkrycie w Szkocji
Tragiczny wypadek w kujawsko-pomorskim. 17-latek nie miał szans
Skandaliczne zachowanie szkolnego trenera. Internauci oburzeni
Ograł Maltę 6:0. Teraz grzmi w stronę Probierza: "To nie do przyjęcia"
Nie do wiary! Dwóch chłopców tak "bawiło się" na balkonie
Schronisko w niebezpieczeństwie. Ewakuowano psy
Ma 140 lat i czeka ją przeprowadzka. Latarnia morska musi zniknąć z wybrzeża
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić