Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach

6

Majówka to idealny czas, by zrobić pierwszego w tym sezonie grilla. Jedni wybierają warzywa, inni zaś różnego rodzaju mięso z rusztu. Co lepsze? Karkówka, a może kurczak? To dylemat niejednego z Polaków. Dietetyk kliniczny Anna Chrzanowska udzieliła specjalnie dla "Faktu" kilka cennych porad, jak grillować.

Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach
Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach (Pixabay, LoboStudioHamburg)

Anna Chrzanowska to dietetyk kliniczny z Projekt Zdrowie Łódź Widzew. Specjalistka zdradziła w rozmowie z "Faktem" czym jest zdrowy grill oraz jakie produkty najlepiej przyrządzić na ruszcie. Możecie się zdziwić!

Wybierz kurczaka zamiast karkówki. Dietetyk kliniczny nie ma wątpliwości

"Zdrowy grill, czyli chude mięso ryby, często okazuje się być lepszym wyborem niż tłuste, ciężkie mięsa typu karkówka czy boczek. Wybierając mięso starajmy się bazować na drobiu: piersi z kurczaka, czy indyka" - przyznała Chrzanowska dla "Faktu".

Najczęściej zachęcam do przygotowywania szaszłyków. Mogą to być szaszłyki mięsno-warzywne, warzywno-serowe, czy owocowe. To, jaką przyjmiemy formę zależy od nas — wyjaśniła dla tabloidu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Jak grill, to burgery, ale jak burgery, to nie byle jakie ;)

Chrzanowska podała też przepis na sprawdzone i pyszne szaszłyki warzywne. Wyjaśniła, że najlepiej zrobić je z pieczarek, papryki i cukinii. Zachęciła, by doprawić całość toskańskimi ziołami.

"Dobrym rozwiązaniem na majówkę są także sery. - Rewelacyjnie sprawdza się ser halloumi z dodatkiem konfitury z żurawiny. Pacjenci często pytają: a camembert? Cóż, jest serem tłustszym, ale czy nie lepszy niż wieprzowe tłuste mięso? - pyta retorycznie. Tłustą i ciężkostrawną karkówkę możemy zastąpić też rybami. Na ruszt dietetyk kliniczny poleca wrzucić łososia z awokado" - pisze "Fakt".

Tłuste mięso? Dietetyk kliniczny radzi: zjedz dużą ilość warzyw

"Natomiast są też sytuacje, kiedy na grilla idziemy spontanicznie i nie mamy za dużego wyboru. Pamiętajcie jednak o tym, aby przy spożyciu tłustego mięsa skosztować dużą ilość warzyw. Dlaczego? Bo tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów" - wyjaśnia Chrzanowska.

Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić